Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning för Karlit – nya jobb på gång

/
  • Robotstyrt. Vd Peter Hillbom berättar att Mycket av produktionen på Kadax görs av robotar. Företaget tillverkar möbler av MDF-skivor.
  • Övervakare. Thomas Larsson övervakar MDF-linjen på Karlit.

Efter ett tungt år har vinden vänt för Karlit Group i Karlholmsbruk. Efterfrågan på MDF-skivor ökar och företaget ska göra nya möbler till Ikea.

– Vi kommer att behöva mer folk, men jag kan inte ange någon numerär, säger vd Peter Hillbom.

Annons

En blek höstsol lyser över Karlholmsbruk. Nu börjar det också ljusna för Karlit och systerföretaget Kadax som tillverkar möbler.

Hillbom säger att produktionen för det kommande kalenderåret är säkrat. Nya order gör att Karlit planerar att gå upp från tre- till fyrskift under de närmaste månaderna och till femskift efter semestrarna.

Trots att Arbetarbladet pressar Hillbom vill han inte säga hur många jobb det kan ge.

– Det som växer nu är Baltikum. Vi har billiga transporter dit eftersom de kör varor till Sverige och har tomma bilar som behöver fyllas. Vi satsar även på den tyska marknaden genom vår agent.

– Sedan tror jag att vår kvalitet säljer bra.

En stor del av ökningen på MDF-sidan går till att göra nya, egna möbler. Som de garderobsdörrar man ska tillverka i Sparreholm till möbelföretaget samt de byråer de ska göra vid Kadax.

Peter Hillbom tar med Arbetarbladet till MDF-linjen. Från kontrollrummet övervakar och styr Thomas Larsson den datoriserade processen. Han säger att ljusningen gör att han blir mer på hugget.

– Det blir roligare att jaga kubikmeter och minska stopptiderna.

Det senaste året har 15 personer sagts upp på Karlit och 23 på Kadax.

– Det har varit det tyngsta året sedan vi tog över i september 2004, säger Peter Hillbom och avser tidpunkten då han och tre andra anställda trädde in som ägare av Karlit.

Utanför kontoret stöter Hillbom på planeringschef Ola Vestergren. Han har fullt upp med att få skivorna att räcka till kunderna. Vestergren gav aldrig upp trots nedgången.

– Jag sade till Peter, ”klarar vi det här så fixar vi allt”.

Arbetarbladet har sökt GS-facket för en kommentar.

text och foto

Mer läsning

Annons