Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magiskt sportlov

/
  • TRICKS. Felix Hallgren, 11 år, Orsbo, visar fingerfärdighet med trollstaven.
  • Tvillingarna Fanny och Linnéa Gustavsson, 10 år, Yttrö, fixar reptricket.
  • KRITOR. Är det handpåläggning som Filip Björk gör på Anton Wahlgren?  Nej, de tränar på ett trolleritrick med färgkritor.
  • TRÄNING: Tilde Byström, 10 år, Tierp, övar ihop med läraren och trollkonstnären Magnus Vihagen.
  • KONTAKT. Trollkonstnären Magnus Vihagen hade bra kontakt med barnen och ungdomarna under trolleriskolan. Sportlovsaktiviteten var så populär att kommunen fick säga nej till flera unga som ville vara med.
  • Anton Wahlgren, 7 år, Örbyhus, gör tricket med staven som åker upp och ned i flaskan.
  • SAMSPEL. Anton Wahlgren, 7 år, och kompisen Filip Björk, 7 år, båda Örbyhus, tränar på krittricket.
  • LÄRORIKT. Trollkonstnären Magnus Vihagen visar ett trick med siffror. Felix Hallgren, 11 år, och Tilde Byström, 10 år, suger in kunskapen.

Barnen tillverkar egna trolleristavar. De lär sig om dolda kort och knutar som försvinner. Det är en magisk stund i Tierp.

Annons

Två gånger under tisdagen hålls trolleriskola som en sportlovsaktivitet. Här får deltagarna, som är mellan sju och 13, år lära sig grunderna i trolleri.

– Ni kan visa tricken för kompisar men aldrig avslöja hur man gör, säger trollkonstnären och läraren Magnus Vihagen, med 25 års erfarenhet inom yrket.

Lektionen i Sveasalen börjar med tillverkning av en trollstav. Den blir svart och silvrig i ändarna. Magnus visar hur staven kan åka upp och ned i en flaska utan att han hjälper till med händerna . Efter lite knåpande har ungdomarna förberett tricket.

Så visar trollkonstnären hur man kan "känna" vilken färg kritan har som kompisen placerat i ens hand bakom ryggen. Tvillingsystrarna Fanny och Linnéa Gustavsson, 10 år, Yttrö, lyckas liksom sina kurskamrater trolla bort en knut på ett rep. Under en rast i trolleriskolan berättar de för Arbetarbladet om Ålandsresan då de bevittnade en riktig trollkarl.

– Han tog upp mig på scenen och sade att jag inte fick rikta trollstaven mot pappa för då skulle han försvinna, skrattar Linnéa.

Trolleriskolan fortsätter med magiska siffror och korttrick.

– Jag ska direkt till Kyrkis i Edvalla och testa det jag lärt mig, säger Felix Hallgren, 11 år, Orsbo.

Annons