Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många glada miner på Habia Cable

/
  • vågar tro på framtiden. ”Det känns helt fantastiskt kul att jag har fått tillbaka mitt jobb”, berättar Marianne Sundbaum som är en av de 13 kollektivanställda som fått tillbaka sin fasta anställning på Habia Cable då orderingången ökat.
  • företagets framtid. Jens Hed är ny platschef på Habia Cable. Han visar mer än gärna upp företagets framtid som används till robotar inom kärnkraftsteknik.
  • SOLIGT LÄGE. 22 kollektivanställda sades upp  förra sommaren. Nu har 13 av dem fått tillbaka sin fasta anställning.

Bland kablarna på Habia Cable är det glada miner. 13 personer har åter­anställts, orderingången ökar och företaget satsar framåt i Söderfors.

Annons

– Det känns verkligen positivt, man vågar tro på framtiden, säger den ”nygamla” återanställda maskinoperatören Marianne Sundbaum.

Det är full fart inne i Habia Cables fabrik i Söderfors.

Annat var det för nästan exakt ett år sedan då man varslade 28 av de kollektivanställda och i november när 22 till slut sades upp.

– Då var det inte så roligt. Alla industrier här i Söderfors varslade och sade ju upp och man funderade vad det skulle bli av samhället, säger Marianne Sundbaum som blev uppsagd i november.

Hon är en av de 17 anställda som stannat kvar och jobbat under uppsägningstiden, övriga fem har hittat nya jobb. När hon fick chansen att lära sig en ny maskin tog hon för sig på en gång.

– Jag är 51 år gammal, så all utbildning jag kan få här gör ju mig värdefull för företaget och arbetsmarknaden, säger hon med ett stort leende.

Anledningen till leendet är förstås att hon nyligen blev erbjuden att få tillbaka sin fasta anställning.

– 16 maj var det, jag glömmer inte datumet. Nu kan jag glömma 31 augusti, när jag skulle ha fått gå hem egentligen, i stället kan jag tänka på att 16 maj fick jag jobbet tillbaka, säger hon.

Habias framtid

Hon, liksom den nya platschefen Jens Hed, ser positivt på företagets kommande tid och de menar att de så kallade ”multicore-kablarna” är Habias framtid.

Jens Hed visar en tjock kabel med ett svart plasthölje. Den ser ut som en färgglad palm med blå plastkablar blandat med tjockare vita och tunna, tunna rosa kablar som transporterar ljud och bild.

– Det här är en Habiaprodukt i sitt esse, säger han och berättar att anledningen till att man vågat återanställa 13 och förlänga visstidsanställningarna för de övriga fyra är den ökade orderingången.

– Vi klarar oss inte utan dem helt enkelt och vi tror på fabriken här i Söderfors.

Mer läsning

Annons