Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många satsar inför invigningen

/
  • lyckoträff. Monica Sandström tycker att arenabygget är en riktig lyckoträff för Tierp. ”Nu måste vi hjälpas åt att hitta boende till invigningen. Och nu kan vi som har stugbyar och camping fortsätta satsa”, säger hon.

30 000 besökare ska samsas om ett hundratal bäddar.

Tierp Arena blir ett stort lyft för stugbyar och campingplatser runt om i Norduppland.

Redan har rusningen efter sovplatserna börjat.

Annons

Hos kommunens bygglovshandläggare ligger flera ansökningar om både utbyggnader och nybyggnationer av stugbyar och väntar på att få klartecken. Anledningen är förstås Tierp Arena och de 30 000 besökarna som väntas till Tierp i juni.

Utbyggning börjar i veckan

Monica Sandström som har Månkarbo rum och stugor har ett 30-tal bäddar och i veckan ska hon börja bygga ut.

– Jag bokade upp flera bäddar redan i julas inför invigningen. Arenan var det bästa som kunde hända för turismen här i området, säger hon och berättar att lillstugan ska bli större.

Även i Yttrö är en stugby med 72 bäddar på gång.

Magnus Gustafsson väntar bara på att samhällsbyggnadsutskottet ska säga ja till hans plan på sex uthyrningsstugor med 12 bäddar i varje.

– Arenan har absolut gett lite extra fart till våra visioner om en stugby, vi har redan fått förfrågningar, säger han och berättar att om utskottet godkänner bygglovsansökan på torsdag börjar de bygga direkt.

– Vi hoppas ha ett hus med två stugor klart till invigningen av arenan.

Patrik Larsson, som är informationsansvarig för Tierp Arena, berättar att det kommer att finnas 200 tältplatser och 200 platser för att ställa upp husvagnar och husbilar på arenaområdet.

Kan göra som i Mora

Han föreslår också att Tierpsborna ska ta efter de som bor i Mora.

– Många drar till stugan och hyr ut huset hela veckan när det är Vasaloppet, när det blir EM kan ju det vara ett alternativ, säger Patrik Larsson.

Han konstaterar också att det kommer att bli svårt att hitta boende för de 20 000–30 000 besökarna man förväntar ska besöka Tierp när arenan invigs och EM-deltävlingen går av stapeln i juni.

– Vi hänvisar de som ringer efter hotell till Gävle och Uppsala för inne i Tierp är det ju redan så gott som fullt, konstaterar Larsson.

Endast ett centralt boende

Nya Gästis är det enda boendet i centrala Tierp och vill man bo där gäller det att agera snabbt.

Av de totalt 30 bäddarna är endast ett fåtal fortfarande lediga.

– Det ringer folk varje dag. Och jag har till och med hyrt ut en stuga hemma på gården till ett gäng finnar som kommer till invigningen, berättar Anna Carlsson som driver Nya Gästis.

Mer läsning

Annons