Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många spelsugna lockades till Tobo

/

Utanför Erik Sahlström institutet i Tobo rådde isande vindar men innanför väggarna var temperaturen betydligt högre.

Spelsugna spelmän bara väntade på att få dra igång allspelet efter att Ingela Thalén invigt den tionde Vinterstämman och att stämman är viktig står då helt klart.

Annons

– Det måste till en stämma på vintern också eftersom det är dåligt med såna den här årstiden jämfört med sommartid. Det är bara att se hur huset fylls här varje år, berättade Birgitta Eriksson som är sammankallande tillsammans med programledaren Britta Furenborn.

Spelmännen strömmade in och föll in i den melodi som övriga börjat spela på. Låtar som Hillebola Schottis, Tierps polska, Hellstedts brudmarsch och Tobogubben uppfördes tillsammans och gemenskapen blev total på ett ögonblick.

Institutet är som gjort för just spel på fiol, dragspel och nyckelharpa. Tunga spelmansnamn som Byss-Calle, Hjort-Anders, Viksta-Lasse och Erik Sahlström fanns i lokalen om än bara deras spelmanssjälar och man förstår efter ett tag vilket inflytande de haft för just den här typen av musik i Uppland.

Inte bara spel stod på programmet, dansen är väl så viktig och här fick folkdansgillen från såväl Strömsberg som Älvkarleby visa upp sina talanger.

De kända och mycket uppskattade spelmännen Pär och Torbjörn Näsbom från Tierp uppträdde dagen till ära med ett antal låtar av de mer kända namnen. Bröderna som nyligen varit i USA visade bland annat upp en variant på en mer amerikaniserad spelmanslåt som rev ner stora applådåskor från åhörarna.

Som brukligt är spelades och dansades det säkert långt in på kvällen även detta året.

– Det brukar vara svårt att få den siste att gå på kvällen, skrattade Birgitta Eriksson och fortsatte att spela på sin fiol.

Den obligatoriska soppan på potatis och purjolök smakade även i år riktigt bra.

Arrangörer för dagen var Tierps spelmanslag, Västlands spelmanslag, Strömsbergs folkdansgille, Söderfors brukskapell, Lövstabygdens spelmän, Älvkarleby folkdansgille, NBV, Upplandsbygd Leader.

Mer läsning

Annons