Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många tjejer ville testa livet som Lotta

/
  • 62 tjejer hade anmält intresse för övningen, men bara ett fåtal fick möjligheten.
  • Malin Ahlm-Marklund hjälper Elisabeth Mård med kamouflagesminkningen som de yngre tjejerna senare ska få prova på.

Regnet lyckas inte avskräcka när Lottakåren låter tolv högstadietjejer prova på livet i det militära. Tvärtom har ledarna fått välja bland dem som anmält sig till kursen i Hillebola utanför Tierp. Under lördagen fick de lära sig alltifrån kamouflering till att gräva sin egen toalett.

Annons

På håll ger tjejernas gröna overaller och mössor intrycket av en mindre trupp. John Carlström, som till vardags studerar till officer på Militärhögskolan, instruerar tjejerna om vilket avstånd de ska hålla och hur man går i takt.

– Vänster om! Lottorna, framåt marsch, dirigerar John, och tjejerna sätter av längs med grusvägen.

62 anmälda

Några äldre lottor håller i allt det praktiska bakom övningen, och de har anledning att vara nöjda.

– Det var 62 som hade anmält sig efter att ett par tjejer hade varit ute i skolorna. Så många har vi aldrig haft tidigare vad jag minns, säger Ingela Kläringe, kårchef inom Lottakåren.

– Tyvärr kan vi inte hålla i en så stor övning, men det är väldigt roligt.

I Tierp har lottorna en viktig funktion vid allvarliga händelser och en del av dem kan kallas in av kommunen för att ta hand om krishantering när något i samhället sätts ur funktion. Liksom hemvärnet får de dessutom hantera vapen – men under den här helgen är det ingen som bär gevär. De flesta av tjejerna är inte mer än 15 år.

Själva säger de att de mest kommit hit för att kolla om det militära kan vara något för dem.

– Hittills tycker jag mest att vi har käkat, och det kan jag väl gärna fortsätta med, säger Lisa Wickström skämtsamt och en annan av tjejerna menar att det här med kamouflering skulle kunna vara bra att kunna om man verkligen vill skrämma brorsan.

Vill göra lumpen

Men en del har klarare framtidsperspektiv än så. Ann-Louise Pettersson som går i nian säger att hon har tänkt göra lumpen när hon blir äldre och att det är därför hon kommit hit.

Lottan Elisabeth Mård, 21, är en av dem som varit ute på skolorna för att värva folk och hon är väldigt nöjd med utfallet.

– Lottakåren är en lite föråldrad organisation, så det har varit svårt att få in unga. Jag tror att det gjorde mycket att vi som var ute och pratade inte själva är så gamla.

Mer läsning

Annons