Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen bakom det svenska OS-undret

/
  • Rikard Grip från Månkarbo anses vara den viktigaste faktorn bakom skidlandslagets succé i OS, men själv har han en ödmjuk inställning och tonar ned sin egen betydelse.
  • Man får inte segla i väg med framgången. Jag är samma person som för fem år sedan.
  • Bilderna på Marcus Hellner med svenska flaggan i handen när herrlaget tog OS-guld i stafett, har redan blivit en klassiker. Idén om att Anders Södergren skulle överlämna flaggan dök upp vid frukosten, efter att Rikard Grip försökt hitta på något som kunde slå damernas sanslösa seger.
  • Marcus Hellner och Charlotte Kalla tackar Rikard Grip för framgångarna i OS.FOTO: Jonas Lindkvist/TT
  • Rikard Grip från Månkarbo anses vara den viktigaste faktorn bakom skidlandslagets succé i OS, men själv har han en ödmjuk inställning och tonar ned sin egen betydelse.
  • Rikard Grip är förbundskapten över det svenska längdlandslaget. FOTO: Ulf Palm
  • Rikard Grip från Månkarbo är svenska skidlandslagets hyllade förbundskapten. Hans föräldrar bor kvar i Månkarbo och Rikard hälsar på när han kan.
  • Rikard Grip från Månkarbo anses vara den viktigaste faktorn bakom skidlandslagets succé i OS, men själv har han en ödmjuk inställning och tonar ned sin egen betydelse.

Sverige gjorde i år sitt bästa vinter-OS någonsin. Mannen bakom svenska skidlandslagets framgångar är Månkarbosonen Rikard Grip, 32 år.

Annons

I Sotji lyckades det svenska skidlandslaget överträffa alla förväntningar och kamma hem elva medaljer. Skidåkarna hyllar unisont sin tränare och förbundskapten Rikard Grip. Han sägs vara den främsta faktorn till succén.

Enligt skidåkarna är framgången din förtjänst. Hur gör du?

– Äh, det är svårt att sätta fingret på något särskilt. Det handlar om att bygga ett lag och ge varje person förtroende tid och uppmärksamhet. Och få alla att kämpa i samma riktning. Viktigast för mig är att alla känner sig betydelsefulla och att de har en uppgift i laget. Jag är bara den som försöker se till att alla håller samma spår, säger Rikard Grip som vill tona ner sin egen betydelse.

Rikard Grip växte upp i uppländska Månkarbo, ungefär en mil söder om Tierp.

– Månkarbo var en bra plats att växa upp i, det är ett litet samhälle som ger både trygghet och frihet. Jag var ute och for runt på cykeln och badade i Tämnarån om somrarna.

Skidåkning var det stora gemensamma intresset hos familjen Grip. Han är yngst av fyra syskon och redan som nyfödd fick han följa med på sina äldre syskons skidtävlingar.

– Jag började åka skidor redan innan jag kunde gå, säger han och skrattar.

Efter nian på Aspenskolan i Tierp började Rikard på skidgymnasiet i Järpen. Rikard var bra, men inte bland de bästa. Läraren Pekka Eriksson såg tidigt andra egenskaper hos den ansvarstagande eleven och anställde honom som hjälptränare. Samtidigt satsade Rikard på sin egen skidkarriär. 26 år gammal blev han ansvarig skidtränare på skolan, efter Pekka Eriksson.

Ville du inte satsa på din egen skidkarriär?

– Det var inget svårt beslut. Uppdraget kändes rätt för mig. Jag har alltid gillat att hjälpa andra. Glädjen jag känner när åkarna lyckas går inte att beskriva. Jag fick ju jobba med det jag brinner för; skidåkning.

Rikard Grip kom in i längdlandslaget som resurstränare i samband med OS i Vancouver 2010 och blev sedan förbundskapten för damerna. I april 2013 fick han frågan om han ville ta över som förbundskapten efter Lars Öberg. Innan Rikard Grip tackade ja kollade han vad de andra i förbundet tyckte.

– Jag fick ett enormt stöd av alla runt omkring mig. Min sambo tyckte också att jag skulle ta jobbet och då gjorde jag det. Hennes åsikt var enormt viktig för mig eftersom uppdraget innebär mycket jobb. Det är mer än bara ett jobb, det är en livsstil.

Han arbetar mellan tio och tolv timmar per dag.

– Mitt jobb består av mycket planering och möten, uppemot fyra eller sex timmar per dag tillbringar jag i telefon. Jag bär alltid med mig telefon och dator. Det är inte ett jobb som man släpper klockan fem, jag jobbar ofta på kvällarna.

Men han tycker inte att det är jobbigt, tvärtom.

– Jag har hög arbetskapacitet, men framför allt är det roligt. Varje dag tar jag en halvtimmes paus och joggar, då får jag tillfälle att skingra tankarna.

Inte ens när han är ledig, gör han uppehåll från skidsporten.

– I juli brukar jag ha semester. Då åker jag och min sambo, Jenny, runt i Mellaneuropa och rekar läger, hotell och träningsmöjligheter. Oftast tar vi oss fram på cykel.

Under OS var trycket på Rikard Grip och hela skidlandslaget stort. Medier från hela världen ville ha kommentarer.

– Det kan vara ett utsatt medialt läge, men jag påverkas sällan och tyckte inte att situationen var stressig. Oavsett framgång så står jag med båda fötterna på jorden. Jag är inte min yrkesroll i alla lägen, det är viktigt att skilja på det. Man får aldrig glömma varifrån man kommer och vem man är.

Hur skulle du vilja summera era OS-framgångar i Sotji?

– Alla i laget var helt fantastiska. De slog alla rekord. Det är en obeskrivlig känsla. Vi gjorde allt på ett optimalt sätt. Det ger energi som är helt enormt stark.

Du är den yngsta förbundskaptenen någonsin. Hur gör du för att få de andra att lyssna på dig?

– Jag har en tydlig linje och försöker få med alla på båten från början. Jag känner mig trygg i rollen, men man får ta alla på olika sätt och vara lyhörd. Det gäller att se varje individ och höra vad varje person behöver.

Hur viktigt är det att ha en bra organisation?

– Det är A och O. Man ska inte tro att man är så duktig själv. Jag ser till att ta hjälp av människor med rätt kunskap och kompetens. Men det viktigaste, oavsett vad man gör, är att man trivs. Trivs man inte på jobbet gör man inte heller ett bra jobb.

Annons