Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie har skapat två egna dahlia-sorter

/
  • Marie Ohlson i Tierp är en hängiven dahliafantast och ledamot i Svenska Dahliasällskapets styrelse. Redan tidigt på våren börjar hon dra upp de dahlior, hon ska ställa ut på trädgårdsmässan i Älvsjö. Foto: Siv Berg
  • Sam Huston heter den här läckert orangefärgade dahlian, större än en karlnäve. Foto: Marie Ohlson
  • Dahlian varierar mycket i storlek. Den ljusgula är normalstor dvs runt 10 cm i diameter och den vita, kallad Spike, är gigantisk. Foto: Marie Ohlson
  • Många dahlior förekommer i eldens alla färger, här en ljusgul och en orange. Foto: Marie Ohlson
  • Denna osannolikt perfekta pompondahlia heter Birka Eva, en prisad hybrid, framodlad av Marie Ohlson själv. Foto: Marie Ohlson
  • Birka Alf heter den här vackra tvåfärgade dahlian, också den en prisbelönad hybrid, som Marie Ohlson korsat fram. Foto: Marie Ohlson
  • Ett hav av praktfulla dahlior, som med sin färgglädje lyser upp sensommarens trädgård. Dahlior kan lätt användas som snittblommor och avnjutas inomhus. Foto: Marie Ohlson
  • Marie Ohlsons trädgård innehåller en magnifik samling av dahlior av skiftande form, färg och höjd. Entusiaster blir helt tagna av den överdådiga blomsterprakten. Foto: Marie Ohlson
  • En dahlia eller många. Varje blomma har sin karaktär och skönhet. Den som lyckas med sina dahlior vill gärna ha fler och fler. Foto. Marie Ohlson

När alla andra blommor tappat orken lyser dahlian upp trädgården i eldiga färger i en sensommarens färgsprakande slutfanfar.

Annons


Marie Ohlson i Tierp är dahliafantast, ledamot i Svenska Dahliasällskapet, uppskattad föredragshållare, skribent och tokig dahliasamlare.
– Jag är en nyfiken hamster, som älskar att samla på mig en massa sorter, säger Marie, som är särskilt förtjust i att korsa fram egna hybrider.
Hon är redan är redan ”mamma” till två prisade dahlior, Birka Alf och Birka Eva, som provodlats i USA.
I sommar kommer hennes trädgård att lysas upp av runt 200 sorters dahlior i skiftande former och färger. För det finns dahlior för alla smakriktningar.
Självklart kommer Marie och Dahliasällskapet att visa upp sig på årets Trädgårdsmässa i Älvsjö 26–29 mars.

Taxen Valle hälsar med glada hopp, när vi anländer till Maries röda stuga ute på landet. Snön ligger djup, men inne i huset har dahliaskotten redan börjat spira.
Med extra lysrörsljus 18 timmar om dygnet ska de hinna utveckla sig till mässan. Marie visar hur hon planterat skotten i mineralullsklossar.
Det var när Marie för många år sedan fått en dahlia av sin mor som hon blev hopplöst förälskad i denna praktfulla knölväxt. Sedan dess har kärleken vuxit liksom kunnandet.
Nu vill hon locka fler att satsa på denna ståtliga och variationsrika trädgårdsgigant.

Namnet dahlia låter svenskt och det är det också. Den är uppkallad efter en av Carl von Linnés lärljungar, den svenske botanisten och läkaren Andreas Dahl.
Den färgstarka blomman upptäcktes i Mexico i slutet av 1500-talet och fick år 1791 sitt latinska namn. Det berättas att indianerna åt knölarna som vi äter potatis, men knölarna har en besk smak, som inte är njutbar för oss.
Dahlian upplevde en storhetstid på 1800-talet. Då började man skicka över frön från Mexico till Spanien, där de odlades av särskilt intresserade trädgårdsmänniskor.
Sedan dess har dahlian korsats och förädlats i över 200 år. Numera finns 50 000 sorter registrerade i världen. Många nya kommer till, andra försvinner.
Stora dahlialänder är USA, men också England och Tyskland, där man årligen arrangerar utställningar med de mest fantastiska uppvisningsdahlior. Under de senaste åren har dahliaintresset växt också i Sverige.

I många år betraktades dahlian som svår, tills man kom underfund med hur man skulle få knölarna att övervintra.
Marie har tumme med dahlior och har under åren lärt sig en rad knep om hur man bäst vinterförvarar knölarna, korsar fram nya sorter och får fram de extrema jätteblommorna.
– Dahlior älskar sol, näring och vatten. Problemet med att odla dahlior är att vi vattnar och gödslar för lite. Då missar vi den magnifika blomprakten, hävdar Marie Ohlson.
– Gödsla och vattna kopiöst hela sommaren, lyder hennes odlingsråd.
Gödselmedlet ska innehålla mycket kalium och fosfor, men mindre mängd kväve.
Själv drar hon gärna upp frösådda dahlior, från frön hon har sparat från sin trädgård.
– De blommar tidigare än knölarna, berättar hon.
I år drar Marie Ohlson upp 75–100 frösådda plantor och lika många knölar.
– Det är så roligt att pröva, jag är en nyfiken hamster, som älskar samla och korsa fram egna hybrider, skrattar Marie, som surfade på internet och upptäckte hur mycket som fanns att odla och köpa.
– Jag har lagt ned mycket arbete på att lära folk att samla frökapslar från sina dahlior. Då slipper de hålla på med knölar. Men hittar man en speciell favorit ska man så klart spara knölarna för att vara säker på att den ser ut som moderplantan, menar Marie Ohlson, som går och väntar på en USA-leverans med åtta hela unika godingar, som inte finns i Sverige.
– Att korsa fram hybrider är överkurs för trädgårdsamatörer, tycker Marie, men stora blommor kan man få fram genom att helt enkelt bara släppa fram några enstaka blommor. Resten klipper man bort. Tufft men nödvändigt.
Att vinterförvara dahliorna kan vara lite kinkigt, men Marie vet ett bra sätt.
– Plantera knölarna i krukor och låt krukan vara kvar när du gräver ned dahlian i rabatten på försommaren. På hösten gräver du upp krukan och ställer undan den frostfritt utan att göra någonting. Då slipper man hålla på med torv eller stallströ. På våren signalerar dahliorna själva när de är på gång igen. Enklare kan det inte bli.

Mer läsning

Annons