Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martina och Jocke är lätta att snacka med

/
  • KUL. Ett av nöjena under ”tonår” träffarna på fredagskvällar i missionskyrkan är biljard. Martina och ”Jocke” Lundqvist är ungdomsledare på träffarna, medan Filip Lindvall, Matilda Hemström och Mathilda Björk brukar delta.
  • MYSIGT. Filip Lindvall, Martina Lundqvist, ”Jocke” Lundqvist, Mathilda Björk och Matilda Hemström gillar att tumgås med varandra.

På rasterna i Örbyhus skola finns de där.

Som kompisar lyssnar de på ungdomarnas glädjeämnen och problem.

Martina och Joakim ”Jocke” Lundqvist är ungdomsledare i missionsförsamlingen.

Annons

En del i jobbet är att några timmar i veckan finnas tillgängliga på lunchraster vid skolan.

– Vi får höra om allt från att meka med epatraktorn till vad de ska göra på helgen och om ungdomar som känner sig oälskade av sina föräldrar, berättar ”Jocke” Lundqvist, 24 år.

Tillsammans med hustrun Martina, 23 år, betonar han att de ger stödet till ungdomarna såsom kompisar och att de inte tar över ordinarie sysslor på skolan. En viktig sak är att de inte för ut något religiöst budskap i skolan. Detta betonar också rektor Inger Wennberg.

– De har skrivit på tystnadsplikt och vi har gjort ett utdrag ur belastningsregistret, säger Wennberg som tycker att det är jättebra med fler vuxna i skolan.

Paret Lundqvist säger att de ibland pratar med ungdomar med djupare relationsproblem.

– Då kan man förstå varför de beter sig så som de gör, säger Martina.

Lättare att prata med

Matilda Hemström som precis gått ut nian säger att det känns lättare att prata med ungdomsledarna än lärare. Mathilda Björk som går i gymnasiet önskar att resursen funnits då hon gick på Centralskolan i Tierp.

Vad ger samtalen ungdomsledarna?

– Det känns bra att hjälpa en annan människa, svarar Jocke och Martina instämmer.

Arbetarbladet träffar ledarna och deras adepter i Örbyhus missionskyrka som håller på att rustas. Kyrksalen ska bli större, serveringslokalen utökas, det blir nya kontorsrum, med mera. Arbetslag gör mycket av jobbet.

– Jag har varit med och målat och skruvat lite, säger Jocke där vi sitter i kyrksalen bland målarburkar och material.

Ungdomsledarna deltar i gudstjänster, konfirmationer och träffar i kyrkan. På fredagskvällarna är det ”tonår” med allt från biljard till musikuppträdanden.

Det märks att ledarna gillar att umgås med ungdomar. Jocke erkänner att han ibland själv drömmer sig tillbaka till tonåren. Även då paret Lundqvist är hemma välkomnar de ungdomar in på en fika.

– Jag var där i morse och käkade frukost, säger Mathilda Björk.

Mer läsning

Annons