Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat till pensionärer köps fortsatt på Konsum

/
  • INKÖP. Den som har inköp som serviceinsats i Tierp får fortsatt alla sina matvaror inhandlade här på konsum-affären. OBS! Personerna på bilden har inte med sammanhanget att göra.
  • SAMLAT. Alla matinköp här på Konsum-affären i Tierp. Det gäller fortsatt för den som bor i Tierp, Söderfors och Örbyhus har en serviceinsats genom kommunen.

Ett 50-tal hemtjänsttagare får all sin mat inhandlad på Coop Konsum i Tierp.

Kommunen låter Samhall fortsätta med inköpen.

För ett år sedan klagade pensionärer på att de miste valfriheten.

Annons

– Initialt var det mycket kritik, men inte på slutet, säger produktionschef Mojgan Alimadad.

Under 2010 skötte Samhall inköpen för alla i Tierp, Söderfors och Örbyhus. För att hålla nere kostnaden gjordes alla inköp på Konsum-affären i Tierp. Något PRO och oppositionspolitiker kritiserade då de menade att valfriheten försvann. Daniel Blomstedt (M) och Catarina Deremar (C) insåg inte att beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott om att anlita Samhall innebar att en massa handlare uteslöts.

Daniel Blomstedt (M) är i dag fortsatt kritisk till kommunens agerande i frågan.

– Det här kommer som en nyhet för mig. Jag tycker att den politiska ledningen skulle ha varit så mycket tillmötesgående att de diskuterade frågan politiskt innan de gjorde något avtal.

Mojgan Alimadad och Ulrika Strand, verksamhetsansvarig för hemtjänsten, säger att utvärderingen visar att Samhall skött uppdraget bra. Kritriken från pensionärer har klingat av.

– 14 pensionärer i Söderfors har avsagt sig insatsen och köper maten på Ica i samhället. Några enstaka i Tierp har också avsagt sig, säger Ulrika Strand.

Efter projekttidens utgång gjorde kommunen en upphandling utan att anbud kom in. Samhall får därför ett kontrakt i en direktupphandling. Kontraktstiden blir troligen två år.

Inköpen gäller inte hemtjänsttagare i Karlholm och Skärplinge som köper maten hos andra handlare. Enligt LOV (Lagen om valfrihet) kan även andra som uppfyller kraven utföra tjänsten.

Samhall sköter också tvätten för hemtjänsttagare i hela kommunen som har den insatsen.

Mer läsning

Annons