Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matilda tar ton i kyrkan

/
  • BLIVANDE DIRIGENT. ”Att som nybliven 18-åring få utlopp för hela sitt musikaliska spektra är få förunnat. Det är också fantastiskt att en församling  ’vågar’ ge sig på att släppa ansvaret till mig som ung tjej”, säger Matilda Karlsson, 18, som leder adventkonserten i Tierps kyrka på söndag.
  • VÄSTLAND har 119 invånare. Namnet skrevs 1312 Vesland. Det antas bestå av ett ånamn Væsla, vilket skall vara det forntida namnet på Tämnarån.Foto: Katarina Lönnberg
  • VÄSTLANDS KYRKA. Mitt i Västland reser sig kyrkan som har en nyklassicistisk prägel. Den byggdes i mitten av 1850-talet och stod klar 1862. På grund av att man ville lägga kyrkan på en liten ås är koret orienterat mot söder i stället för mot öster.Foto: Katarina Lönnberg
  • MÄKTIG PORT. Ingången till Västlands kyrka är majestätisk.Foto: Katarina Lönnberg
  • BLIVANDE DIRIGENT. ”Att som nybliven 18-åring få utlopp för hela sitt musikaliska spektra är få förunnat. Det är också fantastiskt att en församling  ’vågar’ ge sig på att släppa ansvaret till mig som ung tjej”, säger Matilda Karlsson, 18, som leder adventkonserten i Tierps kyrka på söndag.
  • FÖREBILDER. Farmor och farfar, Margareta och Lars Karlsson, har betytt mycket för Matilda. ”Vi sjöng ofta hemma hos farmor”, säger Margareta.Foto: Katarina Lönnberg
  • KYRK-KLOCKA. Den gamla kyrkskolan från 1880 är numera församlingshem.Foto: Katarina Lönnberg
  • UTFLYKTSMÅL. Den stora lekplatsen invid Västlands kyrka är ett populärt utflyktsmål för barn.Foto: Katarina Lönnberg

Som 14-åring vickade hon som kantor.

På söndag står Matilda Karlsson, 18, med dirigentpinnen och leder årets julkonsert i Tierps kyrka.

Annons

Tjejen från Västland vill ta en plats bland herrarna i Berwaldhallen.

– Att få leda Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören måste vara det bästa av det bästa, säger Matilda.

Hon kommer till Västlands kyrka som en sprudlande sångfågel. Hennes driv och entusiasm smittar av sig innan vi ens kommit innanför kyrkportarna. Kyrksalen är hennes övningsplats. Där tränar hon på flygeln, orgeln, samt på sången.

– Att öva sång här är oslagbart med den akustiken som finns, säger Matilda som har en riksspelman i släkten. Hennes pappas morfar var Gösta Hellström som spelade nyckel-harpa tillsammans med Erik Sahlström.

Intresset för musik och sång väcktes hemma hos farmor Margareta Karlsson i Västra Vad. Där fick Matilda lära sig spela piano, nyckelharpa och att sjunga. Hon började tidigt sjunga i barnkör och ta pianolektioner.

Matilda är otroligt trygg i sig själv och har en livserfarenhet som få 18-åringar har. Hon vurmar om sitt Västland som har varit en härlig plats att växa upp på med naturen inpå knutarna.

– Jag gick aldrig på dagis utan var hos mina far- och morföräldrar. De var bönder så jag har blivit en tvättäkta bonnunge, säger Matilda med ett skratt.

Hon har frusit åtskilliga gånger vid potatisupptagningen och sovit flera timmar i traktorn. Självklart kan hon i dag köra traktor, sätta sin egen surdeg och vet hur äkta husmanskost lagas, samt hur arbetet på en bonngård fungerar.

– Det jag har lärt mig kan inget dagis i världen lära mig, säger Matilda som är tacksam för sin uppväxt.

Tiden på lantgårdarna har lärt henne att vill hon att det ska hända något måste hon se till att göra det själv. Något som Matilda tagit fasta på i livet. Hon är inte rädd för att arbeta hårt och tar gärna chansen att utmana sig själv på nya, okända scener.

Musiken har varit hennes ledstjärna och styrka genom uppväxten. Ju mer hon har lärt sig desto starkare har hon blivit. Att jobba med något annat än musik är inte tänkbart. Matilda vikarierade som kantor redan som 14-åring. Som 17-åring tog hon över ansvaret för Tierps kyrkokör och i dag jobbar hon 20 procent som kyrkomusiker samtidigt som hon läser sista året på spetsutbildningen musik på Bolandgymnasiet i Uppsala.

För två veckor sedan ledde hon en orkester med dirigentpinnen för första gången. Matilda som själv är en duktig sångerska och musiker – trivs extra bra när hon får leda en ensemble.

– Det är häftigt. Det är som att spela ett instrument fast genom andra.

Hon ser fram emot adventkonserten på söndag i Tierps kyrka. Det är inte bara ett resultat av hennes arbete som kyrkomusiker – utan också ett projektarbete i skolan. Då ska hon leda Norra Upplands Kammarorkester, samt Tierps kyrkokör. I ensemblen finns också två av hennes lärare samt studierektorn från skolan i Uppsala. Hon är extra stolt över att få framföra ett specialskrivet stycke som hennes lärare Mårten Jansson har skrivit.

– Märklig känsla att ställa sig framför studierektorn och säga att i dag bestämmer inte du utan jag, säger Matilda med dirigentpinnen i handen.

Mer läsning

Annons