Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metall i Gimo överväger att bryta avtal i protest

/

Metallklubben på Sandvik i Gimo överväger att säga upp arbetstidsavtalet i protest.
– Vi tror inte på avtalet längre, säger Thomas Andersson, ordförande i IF Metalls fackklubb på Gimoverken.

Annons

Bakgrunden är att Sandvik Coromant för tre veckor sedan varslade 80 anställda i Gimo om uppsägning.

– Företaget lägger ett varsel på sex procent av arbetsstyrkan i Gimo utan att aktivera arbetstidsavtalet. De menar att det inte ligger inom ramarna för avtalet, säger Thomas Andersson.

Företaget hävdar att arbetstidsavtalet inte ska användas om det handlar om "strukturförändringar" utan bara om produktionsvolymen går upp eller ner. Vad som nu är aktuellt är att viss verksamhet ska flyttas från fabriken i Gimo.

Det resonemanget ställer inte facket upp på.

Arbetstidsavtalet med möjligheterna att jobba kortare arbetstid kan mycket väl svälja de neddragningar som nu är aktuella, menar Thomas Andersson.

– Företaget prioriterar inte längre långsiktighet och kompetens. Vi betraktas inte längre som kompetenta och ansvarstagande människor, säger han.

Vad vinner ni på att säga upp avtalet?

– Vi har innestående lön för timmar som vi har jobbat in. Företaget förlorar då rätten att i princip schemalägga övertid. Deras "gobitar" försvinner.

Om företaget i stället för att varsla valde att utnyttja arbetstidsavtalet så skulle neddragningarna utan vidare klaras med "normal kompetensväxling" under några år, menar Thomas Andersson.

På ett klubbmöte 19 november får IF Metalls medlemmar ta ställning till att avtalet ska sägas upp. Cirka 1 100 metallarbetare jobbar på Sandvik Coromant i Gimo.

MBL-förhandlingarna om neddragningarna är i inledningsskedet.

I samma veva som varslen i Gimo så varslades också 55 anställda på Sandvik Coromant i Sandviken och 15 i Västberga om uppsägning.

Mer läsning

Annons