Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till namnskydd - trots borgerliga protester

/
  • NAMNSKYDD. Tusentals människor som bänkar sig på Tierp Arena, och som förknippar arenan just med Tierps kommun. Det är tanken bakom namnskyddet.

Majoriteten i kommunstyrelsen har beslutat att ge 8,5 miljoner kronor för att skydda namnet Tierp Arena i 15 år. Bakgrunden är att intressenter vill köpa in sig i bolaget vilket kan ge en namnändring.

Centerpartiet och Moderaterna gillar inte att kommunen går in med skattepengar till bolaget.

Annons

M och C reserverade sig mot beslutet.
– Om det finns företag som vill gå in i bolaget har vi nu satt stopp för det. Vad händer om bolaget behöver något annat en annan gång, undrade Catarina Deremar (C).
Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) poängterade att avtalet görs för kommunens bästa och inte för något slags gynnande av arenabolaget.
Styrande S, V och MP har fattat beslutet då det finns flera intressenter som vill köpa in sig i bolaget och då partierna menar att det är bra marknadsföring för kommunen med "Tierp" i namnet. I överenskommelsen ingår hyra av tält, konferenslokal, med mera. I kalkylen räknar man med att namnet är värt 70 000 kronor om året.
– Men det är värt så mycket mer, säger Bengt-Olov Eriksson.
Efter att Arbetarbladet skrivit om avtalet i tisdagstidningen och på webben strömmade det in webb-kommentarer från läsarna. Flera menade att det är slöseri med skattepengar då kommunen går mot ett stort underskott i budgeten.
Vad har ni att säga till de människorna?
– Då mixar man ihop investerings- och driftbudget. Det här belastar driftbudgeten med 570 000 kronor om året i 15 år, svarar Bengt-Olov Eriksson.
Pengarna ges dock som en förskottsbetalning och tas från tänkta investeringar såsom bredband, skolfastigheter och idrotts- och motionsanläggningar.
– Man skulle i alla fall inte hunnit med de här investeringarna i år, påpekar Eriksson.
– Det här minskar handlingsutrymmet med 600 000 per år i 15 år, säger Daniel Blomstedt (M)
De styrande partierna räknar med att det behövs mindre tevereklam då Tierp Arena är draglok.
– Tierp Arena syns på en del sportprogram. Det lockar knappast någon amerikan hit. Vår tevereklam kanske har gjort att någon flyttat hit, säger Catarina Deremar.

Mer läsning

Annons