Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonorder ger 20 nya jobb

/
  • ULTRALJUD. Johan Mårtensson lyssnar med ultraljud efter sprickor i en koppling. Produktionschef Fredrik Stolpe, vd Per Jarbelius och Tore Almgren, ordförande i Metallklubben på företaget, betraktar jobbet.

Scana Steel i Söderfors har fått en stororder värd 150 miljoner kronor på tre år. Ordern tryggar sysselsättningen men ger också 20 nya jobb.

– Vi ökar styrkan och går upp i skift, säger vd Per Jarbelius.

Annons

Företaget ska under sommaren nyanställa 20 personer. Efter den tillökningen är man åter uppe i 180 anställda, lika många som innan lågkonjunkturen 2008–2009. Per Jarbelius och produktionschef Fredrik Stolpe säger att man behöver både folk på verkstadsgolvet och tekniker. Att hitta rätt kompetens är inte helt lätt.

– Vi letar från Hudiksvall till Uppsala, säger Fredrik Stolpe.

För få utbildade

Jarbelius påpekar att styrande politiker varit dåliga på att satsa på utbildningar som riktar sig mot stålindustrin de senaste åren.

– Satsningarna har varit mindre än behoven. Ändå har vi levt på det här flera hundra år och kan fortsätta att leva på det.

Storordern rör smidda och grova axlar med koppling till energisektorn. För att kunna efterbehandla produkten med exempelvis svarvning och sågning krävs ombyggnader i lokalerna.

– Ombyggnaden sker på 5 000 kvadratmeter. Vi satsar 20 miljoner kronor, säger produktionschef Fredrik Stolpe.

Anställt ett 60-tal

Åtgärden att efterbehandla även de grova axlarna planerades då lågkonjunkturen slog till med full kraft. Nu kan företaget fortsätta med sitt koncept. Scana Steel har under det senaste året skaffat flera nya kunder och anställt ett 60-tal personer.

– Vi gör produkter med extremt stora krav på kvalité. Vi kan bara tävla med vår kompetens, säger Jarbelius och berättar att konkurrenterna bland annat finns i Östeuropa.

Fredrik Stolpe vill i sammanhanget tacka personalen för deras stora engagemang. Något som ligger bakom återhämtningen efter svackan, då företaget som värst var nere i 90 anställda och verkstadsgolvet ekade tomt.

– Det är personalen som är företaget, säger han.

Mer läsning

Annons