Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonunderskott i Tierps kommun

/
  • hård press. Högbergsskolan är satt under hård press. 2010 gick gymnasieskolan drygt 8 miljoner minus och 2011 pekar prognosen på att verksamheten kommer att kosta 12  miljoner kronor mer än man budgeterat för. Nu måste gymnasieskolan ta fram ett åtgärdsprogram för att komma till rätta med de ökade kostnaderna, som framför allt beror på de höga ersättningarna till andra kommuner då nästan hälften av alla gymnasieelever väljer att läsa gymnasiet i andra kommuner.
  • konsekvensbeskrivning. Bengt-Olov Eriksson (S) är ordförande i kommunstyrelsen som i går beslutade att samtliga enheter där det finns ett väntat underskott ska återkomma till kommunstyrelsen med ett åtgärdsprogram och en ordentlig konsekvensbeskrivning.
  • åtgärdsprogram. Aspenskolan är en av elva grundskolor i kommunen. Under det första kvartalet redovisar grundskolan en avvikelse på drygt 4 miljoner kronor jämfört med hur budgeten lagts. Nu ska grundskolan, och alla andra verksamheter med ett prognostiserat underskott, ta fram ett åtgärdsprogram och en ordentlig konsekvensbeskrivning för att kommunen ska komma till rätta med ekonomin.

Efter det första kvartalet lutar det åt ett miljonunderskott vid årets slut för Tierps kommun.

Enligt prognosen kommer kommunens verksamhet att kosta 30 miljoner kronor mer än man budgeterat för under 2011.

Annons

När första kvartalet har gått redovisar kommunen en periodavvikelse på 15 miljoner kronor.

– Det är ju ingen rolig läsning, men man måste ta siffrorna med en nypa salt, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) om de tre första månadernas minusresultat.

Han menar att det finns periodiseringar som inte stämmer helt och att en del intäkter avseende det första kvartalet redovisats under april månad.

17 miljoner för skolan

För hela 2011 förväntas gymnasie- och grundskolan tillsammans kosta 17 miljoner kronor mer än budgeterat, resurscentrum för barn och vuxna tros kosta 10 miljoner kronor för mycket och samhällsbyggnadsutskottet förmodas avvika med drygt 3 miljoner kronor.

I dagsläget förväntas kostnaderna för hela kommunens verksamhet landa på drygt 30 miljoner kronor mer än budgeterat för under 2011.

– Vi hoppas och tror inte att underskottet kommer att bli så stort som prognosen pekar på i dag, menar Eriksson.

Under gårdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutades att samtliga enheter med ett prognostiserat underskott ska ta fram ett åtgärdsprogram med an analys av vilka konsekvenser ett sparprogram kan få för verksamheterna.

Mer läsning

Annons