Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad arbetstid och lön vid Åkers

Vårens uppsägningar räckte inte. För att rädda jobben går de anställda vid Åkers i Söderfors ned i tid och lön.

Annons

Sju personer tvingades lämna sina jobb vid det senaste varslet. Fabriken stängde fyra veckor vid semestern istället för två. Men det räckte inte. För att undvika nya uppsägningar har ledningen vid Åkers Specialty Rolls AB i Söderfors slutit ett avtal om kortare arbetstid med facket.

Avtalet innebär att de anställda jobbar 20 procent mindre med en lönesänkning på 15 procent. Det började gälla första oktober och löper ut sista mars.

– Orderingången är dålig. Det här räcker som åtgärd just nu, men det garanterar inget i framtiden, säger Peter Hedqvist, VD för stålföretaget som tillverkar valsar till den rostfria industrin.

Hedqvist tycker att det känns bra att man inte behövt säga upp någon mer av företagets runt femtio anställda.

– På det här sättet kan vi ha kompetensen kvar hos oss.

Vid en omröstning slöt större delen av personalen upp bakom avtalet.

– Om vi tackat nej så hade folk fått gå hem. Man vill alltid ha full lön, men även den äldre delen av personalen tycker att det är bra för att de unga ska få behålla jobben, säger Tomas Hellström, facklig representant för Metall.

Sedan tidigare har flera företag i kommunen liknande avtal. Däribland Erasteel och Habia Cable i Söderfors, samt Atlas Copco och Elastolan i Tierp.

 

Annons