Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad brottslighet i Tierp

/
  • SKADEGÖRELSE. I Tierp ökade skadegörelsen under 2011. En stor del av brotten skedde under hösten i samband med att ungdomar började använda narkotika. Här har en ruta på stationshuset slagits sönder i början på december.

Antalet anmälda brott i Tierp minskade under 2011.

Däremot ökade olaga hot, skadegörelse och våldsbrott.

Annons

– Det rör sig om ett fåtal individer som gör mycket brott, säger Niklas Hållkvist, närpolischef.

Under 2011 anmäldes 2 048 brott i Tierp enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik för 2011. Motsvarande siffra för 2010 var 2 060 anmälningar.

– Tittar man på perioden som helhet har det varit otroligt lugnt i alla kommundelar, säger närpolischefen Niklas Hållkvist.

Men vissa typer av brott har ökat, exempelvis skadegörelse och inbrott i bilar. Enligt Niklas Hållkvist kan det härledas till att flera ungdomar i Tierp började använda narkotika i höstas.

– Det rör sig om nybörjarbrott. Det var en väldigt intensiv period med den här typen av brottslighet under hösten. Nu har många av ungdomarna fått hjälp och de senaste månaderna har det varit väldigt lite skadegörelse och bilinbrott.

Trots den knarkvåg som spred sig bland ungdomarna i kommunen har antalet anmälda narkotikabrott minskat kraftigt.

– Det är många av de kända narkomanerna i kommunen som antingen sitter i fängelse eller får vård just nu, det drar ner statistiken. Men det beror också på att vi jobbat riktat mot de här ungdomarna och sett till att vara ute bland dem och störa verksamheten.

text

Mer läsning

Annons