Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörka siffror för Tierps kommun

Ekonomin i Tierps kommun har plötsligt försämrats – och pekar mot ett resultat som är 18 miljoner kronor sämre än budgeterat. Som en första insats har inköp- och anställningsstopp införts. Enligt kommunalrådet kommer det att bli fler åtgärder.

Annons

– Vi drar oss inte för att agera snabbt. Men det finns ingen anledning att vara orolig, vi kommer tillrätta med det här, säger Bengt-Olov Eriksson, s.

Det var på kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdags som beslut fattades om omedelbart stopp för inköp och anställningar. Det ska till att börja med vara till 30 september – fram till nästa sammanträde för kommunstyrelsen.Enligt kommunens ekonomichef Conny Rönnholm ska det ses som en markering.

– Allt kan man förstås inte sluta köpa in, som skolmat och blöjor åt gamla, förklarar han.

Det blir nu kommunchefens uppgift att analysera siffrorna ytterligare och komma med förslag till kommunstyrelsen. Enligt kommunalrådet kommer det att märkas i kommunen.

– Definitivt, något måste göras, säger Eriksson.


Tierps kommun gör sedan en tid tillbaka prognoser månadsvis. Dock inte under sommaren. Enligt Conny Rönnholm kan prognosen vara missvisande.

– Det är första gången vi använder prognoser månadsvis, så det kan vara så att siffrorna kommer att förändras. Men om det rör sig om hälften så mycket pengar så är även det ett oerhört stort minus.


De nya dystra sifforna kan påverka innehållet i budgeten för 2009 – hur är dock för tidigt att säga.

– Det beror på hur vi löser det här. Det är viktigt att komma ihåg att det är en prognos, inte ett resultat, säger Bengt-Olov Eriksson.

Mer läsning

Annons