Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moses tog över krisfabrik – "Det är som en sport"

/
  • Söderfors Steel, tidigare Scana Steel, har blivit lönsamt efter att bemanningen dragits ner och genom att minska kostnaderna för underleverantörer. Så här såg området ut innan de nya ägarna tog över.
  • Bruce Grant.
  • Söderfors Steel, tidigare Scana Steel, har blivit lönsamt efter att bemanningen dragits ner och genom att minska kostnaderna för underleverantörer.
  • Söderfors Steel, tidigare Scana Steel, har blivit lönsamt efter att bemanningen dragits ner och genom att minska kostnaderna för underleverantörer.
  • Söderfors Steel, tidigare Scana Steel, har blivit lönsamt efter att bemanningen dragits ner och genom att minska kostnaderna för underleverantörer.
  • Söderfors Steel producerar valsade stänger.
  • Söderfors Steel producerar valsade stänger.
  • Söderfors Steel producerar valsade stänger.
  • Söderfors Steel producerar valsade stänger.

Söderfors Steel, med Moses Isik som vd, tog tidigare i år över efter krisande Scana Steel. Det nya bolaget gick snabbt med vinst efter att ha dragit ner kostnader och varslat 32 anställda. Isik får dock hård kritik för att inte ha betalt underleverantörer i tid.

Annons

I februari köptes Scana Steel som gått med betydande förluster i flera år av investmentbolaget Garden Growth Industries för 30 miljoner kronor. Det nya bolaget Söderfors Steel har sedan dess levererat vinst varje månad. Företaget gör valsade stänger till främst stora industribolag i landet.

Det första den nye vd:n Moses Isik gjorde var att kalla till stormöte och varsla personal. Totalt skulle 32 personer få gå. Nu genomförs ett besparingsprogram på 40 miljoner och där ingår också att sänka inköpskostnader och att få ner finansiella kostnader som räntor.

De förra ägarna har skrivit ner lån på 47 miljoner kronor, som Söderfors Steel nu slipper. Garden Growth Industries har även gått in och borgat för Söderfors Steel med 25 miljoner, enligt vd Moses Isik.

– Vi är experter på att ta över bolag och att på kort tid få ordning på ekonomin. Vi jobbar smartare och producerar mer med färre anställda. Jag har varit i produktionen nästan dygnet runt och genomfört en lista med hundra punkter som ökat effektiviteten i Söderfors.

Moses Isik har sparat stora summor genom att byta underleverantörer.

– En och annan underleverantör har blivit sur på mig. Den gamla ledningen gjorde saker på samma sätt under en lång tid. De var gammalmodiga och ifrågasatte inte, vi har varit tuffa och konkurrensutsatt leverantörer.

Arbetarbladet har talat med flera olika underleverantörer, som vittnat om att de behövt stötta på flera gånger innan Söderfors Steel betalat räkningar. Men ingen vågar ha med sitt namn i tidningen.

– Moses Isik har uppträtt kaxigt mot oss lokala företagare och flera bolag har haft stora problem. Moses Isik måste visa mer respekt, säger en lokal entreprenör.

Lokala företagare i Söderfors upplever din förhandlingsteknik som aggressiv, hur ser du på det?

– Jag har stor respekt för våra lokala leverantörer och har träffat alla. För mig gällde det att snabbt spara flera miljoner på kort tid. Bolaget blödde pengar mycket snabbt. Det handlade om att vinna eller försvinna för bolaget, säger Moses Isik.

Varför har du betalat lokala underleverantörer för sent?

– Vi tog över bolaget i ett svettigt läge, hade det inte varit för oss hade inte företaget existerat och 140 jobb hade gått förlorade. Vi hade 17 miljoner i leverantörsskulder och satte upp avbetalningsplaner med alla leverantörer. Det var hektiskt. Det är ganska normalt att betala någon dag för sent i större bolag, men småföretagare har ofta tight med cash.

Arbetstempot har skruvats upp och stämningen på arbetsplatsen är inte den bästa, enligt flera anställda.

– Personalen är mer flexibel nu och utför fler arbetsuppgifter. Det har skett jätteförändringar och det kan vara frustrerande på en arbetsplats, men jag tycker det har fungerat väldigt bra. Vår erfarenhet är att den första fasen på tre månader är turbulent, men sedan brukar vi prestera bra och då får de anställda självförtroende och arbetsglädje, säger Moses Isik.

Ni har investerat i andra bolag och gått ur efter några år. Hur ser ni på denna satsning?

– Vi har gått in långsiktigt här och har inga planer på att sälja. Men det kan alltid ske omständigheter som gör att vi omvärderar.

I början av augusti ska ett nytt riktningsverk tas i drift, vilket ska öka produktionen av valsade stänger. Då ska även den tidigare managementkonsulten Christian Johansson börja som vice vd, medan Moses Isik på sikt ska gå in i nya krisbolag.

– Jag är en affärsnomad och för mig är det en otrolig utmaning att göra stora förändringar på kort tid. Vissa spelar fotboll, andra golf, det här är min sport, jag går in och lyfter krisbolag. När jag var 22 år gick jag in och utvecklade en Stureplanskrog som stod på ruinens brant. Men jag kände att jag ville fortsätta inom industrin. Jag anser att det inte är någon större skillnad att producera valsade stänger mot toaletter eller dörrar. Allt handlar om att öka effektiviteten, säger han.

Per Jarbelius, som var vd för Scana Steel, anser att det var lätt för de nya ägarna att lyfta företaget.

– Vi ingick tidigare i den norska koncernen Scana som bestämt strategier och arbetssätt. Scana hade inte resurser att satsa på Söderfors och vi fick det kämpigt här efter finanskrisen 2008.

Arbetarbladet har utan framgång sökt Scanas ledning för en kommentar.

LÄS MER:

Facket: Arbetsmiljön har inte varit den bästa

Bruce Grants bolag fick 95 miljoner för att sparka personal på Korsnäs

25 varslas vid Scana Steel

Nya ägare vill rädda Scana Steel

Bruce Grant om tuffa uppväxten och om att utrota världsfattigdomen

Mer läsning

Annons