Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte ger Karlholm hopp

/
  • Per-Arne Juhlin är en av dem som ska vända Karlholm tillbaka på rätt köl.
  • Jennie Bergström, Kristina Hellström, Linda Fougman och Marie Trana Andersson. Fyra personer från en grupp av sju som ska ordna julmarknad.
  • Per-Arne Juhlin presenterar projektet

Det fanns en känsla av att något positivt måste göras i Karlholm. Efter tisdagens stormöte har Karlholmsborna drygt två miljoner skäl att känna framtidstro.

Annons

Uppmaningen till Karlholmsborna var att de skulle komma till Folkets hus för ett möte i positiv anda. De slöt upp. Salen var näst intill fullsatt. Och positiva nyheter fick de.

På mötet presenterades projektet "Vändpunkten". Med hjälp av drygt 1,7 miljoner kronor från EU ska Bruksdammen och Kvarntorget återskapas och utvecklas. Om entreprenören Anders Högbergs planer för Karlitområdet också blir verklighet har många i Karlholm hopp om att området ska bli attraktiv för turister.

– Kommunen har ju inga pengar så vi fick fixa det själva, sa Per-Arne Juhlin från Karlholms Idé och utvecklingsgrupp, med glimten i ögat.

Det var styrelsen för Idé och utvecklingsgruppen som kallat till möte. Per-Arne "Julle" Juhlin tyckte att det behövdes en nystart efter de senaste årens tråkiga besked om nedlagda industrier, service som försvunnit och nedlagda butiker.

– Man kan väl säga att det finns en smula bruksmentalitet kvar som innebär att man förväntar sig att andra ska göra saker åt en. Det är var Karlit som historiskt sett ordnade midsommarfirande och likande, säger Juhlin.

Han menar inte att anklaga Karlholmsborna, men påpekar att det är de boende som själva måste ta tag i situationen.

– Det låter ju som en anklagelse, men det inkluderar även mig. Jag har nog också känt att "varför gör ingen något?". Fast en ort formas av de som bor och verkar här och vi kan göra den här byn till vad vi vill, fortsätter Per-Arne Juhlin.

Idé och utvecklingsgruppen tittar nu framåt i stället för att fokusera på gamla traditioner, berättade Juhlin med stor entusiasm.

Det framkom också att Karlholmsbon Kristina Hellström tillsammans med sex andra kvinnor ska arrangera julmarknad på orten i december.

– Vi har haft en negativ spiral så jag tror att många ser det här som någonting väldigt positivt och att fler vågar ta stegen och samarbeta, sa Kristina Hellström efter mötet.

Annons