Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mozart blir en tuff avslutning för Ola

/

För Tierpsborna är han mest känd för ”Olas blues”. Men när musikskolans rektor Ola Persson pensioneras vill han avsluta med ett svårare stycke.

Tre konserter där han framför Mozarts klarinettkonsert är planerade.

– Det är skrivet för en viss klarinett som kostar 50 000 kronor. Det är inget som man bara skaffar, så i stället får man anpassa bearbetningen. Det gör att det alltid blir egna versioner av klarinettkonserten, berättar Ola entusiastiskt.

Annons

Konserterna ihop med Norra Upplands kammarorkester avrundar en närmare 20 år lång karriär som rektor för Tierps musikskola. Tanken är att de ska markera ett avslut – men Ola känner sig långt ifrån trött på sitt jobb.

– Jag gillar mitt jobb fortfarande. Men nu tänker jag ge mer tid åt barnbarnen.

Lugnare i Tierp

Att Ola skulle bli rektor i Tierp var inte självklart. Även om han har rötter i trakten är han uppvuxen i Jönköping och jobbade under flera år med att utbilda musiklärare vid Stockholms musikpedagogiska institut.

– När jag såg att jobbet var ledigt i Tierp tyckte jag att det passade. Det var väldigt höga krav där. Här är det lite lugnare, och väldigt trivsamt.

Sönerna gillar baseboll

Musikskolan hyllas ibland som hjärtat i ”det svenska musikundret”. För Ola har det alltid varit givet att ta strid för den – något han menar har behövts genom åren.

– Vi har alltid fått slåss för vår sak. Men som det är nu växer vi. Det var 129 nya som ställde sig i kö till oss i år, det är rekord.

Gitarr och slagverk är populärast. Olas instrument är klarinett, saxofon och blockflöjt. Enligt Ola är det en utmaning numera att få barn att välja andra än de vanligaste instrumenten. Men han skulle aldrig drömma om att tvinga på någon ett instrument.

– Det är viktigt att barn får välja själva. Jag har själv varit noga med att mina egna barn ska få välja intresse på egen hand. Min dotter har spelat mycket, men mina söner fastnade för baseboll.

Kanske är den ödmjuka inställningen skälet till att Tierpsbor – i olika åldrar – fortfarande kommer fram och pratar med honom.

– Det händer att barn ropar ”Ola yeah yeah yeah” efter mig. Det är från Olas blues som vi brukar spela i skolan, säger han.

Mer läsning

Annons