Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MTM storsatsar för att klara krisen

/
  • NYTT. Christer Mörk i den nytillkomna delen av företagets lokaler, som nu är mer än dubbelt så stora som tidigare.
  • SATSAR. Trots rådande lågkonjunktur ser vd Christer Mörk ljust på framtiden.
  • POSITIVT. De anställda är nöjda med att Maskinteknik Mörk vågar satsa men Tommy Engström är lite orolig ändå för hur det ska gå.
  • POSITIVT. Daniel Blom har varit anställd i fem år och han är positiv till satsningen. ”Det kommer att ge väldigt bra resultat”, säger han.

Maskinteknik Mörk AB ska gasa genom lågkonjunkturen.
Trots en sjunkande orderingång satsar företaget stort.
– Vi var tvungna att satsa. Antingen gör du något eller så stiger du bara av, säger vd Christer Mörk.

Annons

Som för så många andra företag började det under hösten att gå utför för Maskinteknik Mörk (MTM) i Tierp. Orderingången dalade och i november tvingades företaget att säga upp fem av sina anställda. I slutet på 2008 ställdes Christer Mörk inför ett vägskäl.

– Vi gjorde en kraftsamling och satsar på att visa våra kunder och nya kunder att vi finns och att vi vill vara kvar. Vi införde ett nytt MPS-system och satsar på att bygga upp ett lager till kunderna, säger han.

MPS är ett produktionsstyrningsystem som underlättar för arbetet både internt och gentemot kunderna. MTM satsade också på att genomföra den utbyggnad som varit planerad men som fick stå åt sidan under hösten. Lokalutrymmet är nu dubbelt så stort och ett antal nya maskiner finns på plats. Att bygga upp ett lager är någonting som de stora kunderna efterfrågar och nu har företaget containrar med avfuktare på plats som fungerar som lagerutrymme.

– Vi hoppas investeringarna slår väl ut och att vi kan överleva tills det vänder uppåt igen, säger Christer Mörk.

På verkstadsgolvet är stämningen bland de anställda god och man ser positivt på satsningen. Daniel Blom har jobbat på MTM i snart fem år och han ser ingen anledning till oro inför framtiden.

– Det är jävligt positivt och det kommer att ge väldigt bra resultat. Det är bara att titta på lokalerna, vi har mycket mer utrymme, det är ju dubbelt så stort nu, säger han.

Han får medhåll av sina arbetskamrater, bland annat Tommy Engström, som även han har varit anställd i fem år. Även om han är lite mer orolig.

– Det är svåra tider nu och vi hoppas att klara oss genom lågkonjunkturen. Som det ser ut är jag lite orolig men det är väldigt positivt att man vågar satsa, säger han.

Christer Mörk hoppas på att redan i februari kunna se positiva tendenser när det gäller orderingången.

– Kunderna tycker att det är positivt att vi försöker få en bättre struktur. Det gäller att klara sig året ut. Överlever vi 2009 så kommer jag nog behöva nyanställa, säger han.

Mer läsning

Annons