Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näcken spelade när nya hopptornet invigdes

/
  • Stefan Wallin, Sandby, trakterade sin fiol i rollen som näcken. Spelningen skedde vid invigningen av hopptornet i Lövstabruk.
  • MODIG KVINNA. Birgitta Kling var snabbt uppe igen efter premiärhoppet i det elva gradiga vattnet.Foto: Conny Svensson
  • BADMINNEN. Lars Tyrevall, Åkerby, badade mycket  i Lövstabadet som barn.

Näcken spelade i forsen och mässingsorkestern musicerade vid strandkanten när det nya hopptornet vid badplatsen i Lövstabruk invigdes.

Annons

Ett 100-tal människor hade vid lunchtid på lördagen samlats vid badplatsen nedanför kvarnen. Birgitta Östlund, ordförande i bygdegårdsföreningen, berättade att frivilliga krafter och välvilliga företagare gjort rusten möjlig. En dykare från Östhammar finkammade botten. Han kom upp med en paddel. Det modiga första hoppet gjordes av Birgitta Kling, iklädd tidstypisk randig baddräkt.

– Det var kallt, kanske elva grader, gissade hon efteråt.

Flera ortsbor vittnade om hur viktig badplatsen är för de boende i Lövstabruk med omnejd. Det är ett riktigt familjebad där vattnet dessutom är ”lent”. På bryggan satt ortens ungdomar och funderade på om de skulle ta ett dopp efter invigningen. 14-åriga Miriam Bichsel var i alla fall sugen. Ungdomarna berättade att det var en perfekt plats att leka bollkul på.

– Ja, fast inte varje gång. På sommaren är jag här fyra gånger per dag, svarade Miriam Bichsel.

Hur var det då med näcken? Jo, spelmannen Stefan Wallin bjöd på en så gott som naken spelning vid forsen. För damernas skull, som han sa...

Annons