Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattvandringen i Tierp är hotad

Nattvandrarna i Tierp vill ha mer stöd från kommunen. Om ingenting händer läggs verksamheten ner till sommaren.


– Vi är bara elva nattvandrare kvar och vi orkar inte hur mycket som helst, säger Susanna Jurell, samordnare för nattvandrarna.

Annons

Susanna Jurell vill att kommunen ska se över olika upplägg för hur ett framtida koncept skulle kunna se ut.

– Helt klart fungerar inte den modellen vi har. Det är svårt att säga konkret hur det bör se ut men vi måste leta efter en metod som fungerar. Blir det inte av så lägger vi ner, säger Susanna Jurell.

Hon menar att nattvandrarna gärna ställer upp på fritiden. Däremot hinner de inte med allt kringarbete med att ragga frivilliga och jaga sponsorer.

– Vi vill att någon på kommunen ska fungera som samordnare och ha nattvandringen som en del av sina arbetsuppgifter. Vi får hela tiden höra hur viktiga vi är men det blir aldrig något mer än prat, säger hon.

Ungdomskonsulenten Pia Holmgren på Tierps kommun är medveten om svårigheterna med att få personer att nattvandra. Däremot påpekar hon att många tycker att det har blivit lugnare i Tierp sedan fritidsgården öppnade. I samband med detta menar hon att behovet kanske inte är lika stort i‑dag som tidigare.

Vissa diskussioner har inletts om huruvida kommunen ska få anställda att medverka i nattvandringen. Per Nordenstam, kommunchef i Tierp, säger att tankarna kom igång efter ett möte inom projektet ”Tryggt och snyggt i Tierp”. Under det mötet visade Upplands Lokaltrafik (UL) intresse för att ha nattvandrare på sena tågavgångar till och från Tierp.

– I samband med det sa vi att vi från kommunens sida kan tänka oss att erbjuda anställda en möjlighet att göra en social insats. Det är i första hand tänkt som en ideell insats men det är alltid intressant att se vad man kan locka med, säger Per Nordenstam och syftar på idén att ge anställda som medverkar i nattvandringen kompledigt eller övertidsersättning.

Kommunen inväntar ett yttrande från UL om hur ett upplägg med nattvandrare ombord på tågen skulle kunna se ut.

Annons