Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverkshuset stöttar föräldrar och ungdomar

På nätverkshuset i Tierp kan oroliga föräldrar och ungdomar som inte vet vart de ska vända sig få stöd.
– Det viktigaste är att ha en dialog med sina barn. Men det är ofta där det blir problem och då kan man vända sig till oss för råd, säger enhetschefen Maria Dahlberg.

Annons

Nätverkshuset bistår genom att ordna utbildningar och föreläsningar. Det erbjuds även samtal, både i grupp och individuellt. Drogterapeuter står beredda att hjälpa både ungdomar som vill ta sig bort från droger och oroliga föräldrar som misstänker att deras barn hamnat snett.

– Det kan vara jätteskönt att få prata med någon som är helt oberoende och just samtal är vi jätteöppna för. Det är bara att ringa till oss och det går bra att vara anonym, säger Maria Dahlberg.

Hon har några råd att ge till föräldrar. Skapa en bra dialog, fråga mycket, ta reda på vad ungdomarna gör och om man misstänker något kan man försöka ta reda på vilka internetsidor barnen besöker.

– Håll också utkik efter kamratskapet, barnet kanske börjar umgås i nya kretsar. Kontakten med andra föräldrar är väldigt viktigt. Det kanske inte är så populärt just då men när barnen blir äldre kommer de att förstå att de faktiskt har föräldrar som bryr sig.

– Visst kan nog många känna så. Men vi har tystnadsplikt och alla har rätt att vara anonyma. Men och andra sidan har vi också anmälningsplikt om det är en riktig allvarlig situation.

– Ungefär på samma sätt som med föräldrarna. Är det en grupp ungdomar som är på glid kan det hjälpa väldigt mycket med gruppsamtal.

Mer läsning

Annons