Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekades bidrag – kan bli utan el

/
  • ELEN STÄNGS AV? Efter en tid av arbetslöshet fick Jimmy Hagström jobb som markarbetare, men innan han fick lön räckte pengarna inte till. Familjen nekades dock socialbidrag och nu kan strömmen stängas av.

Om ett par veckor kan strömmen stängas av hos familjen Hagström i Karlholm. Familjen hamnade i en ekonomisk knipa för ett några månader sedan. Men när de bad om hjälp med elräkningen sa socialtjänsten nej.

Annons

– De sa att vi tjänade för mycket pengar och att de inte kunde hjälpa till med engångskostnader. Men de senaste månaderna har våra inkomster legat under bidragsnormen, säger Jimmy Hagström, som menar att det sociala trygghetssystemet inte fungerar.

Sedan slutet av maj pendlar Jimmy Hagström till Uppsala och Stockholm där han jobbar som markarbetare. Han kan vänta sig en bra lön det närmaste halvåret efter en kortare tids arbetslöshet. Ändå har han hamnat i ekonomisk knipa. Lönen för maj betalades ut först i juni och junilönen kommer i slutet av juli. Jimmys fru Johanna är föräldraledig och får inte heller ut lika mycket pengar som tidigare.

I skarven mellan Jimmys a-kasseersättning och det nya jobbet har alla besparingar gått åt och de har fått förhandla med banken för att ställa om en del av avbetalningarna på sina lån.

När Vattenfall meddelade att familjen kunde få strömmen avstängd om de inte betalade en eftersläpande elräkning kontaktade paret socialtjänsten.

– Vi hade fått ett brev från kommunen om att vi kunde få socialbidrag för att täcka elkostnaderna. Men när vi ringde blev vi nekade, säger Jimmy Hagström.

– De sa att det var upp till oss att planera ekonomin så att det fungerade, eftersom våra inkomster låg över riksnormen för socialbidrag. Men vi tjänade mindre än så den månaden.

Kristina Kouva, chef för resurscentrum för vuxna, kan inte kommentera det enskilda fallet men säger att kommunen helt följer de regler som finns om socialbidrag. En familj med två föräldrar och ett litet barn ska tjäna mindre än 7 950 kronor för att få bidrag.

– Vi beviljar inte bidrag för att betala av lån, och om inkomsterna som man redan har överstiger riksnormen får man lösa situationen själv, säger hon.

– Ofta är banker och bolag tillmötesgående och väntar med att driva in pengar ifall man ber om det.

Vattenfall har nu gett paret ytterligare 21 dagar innan elen slås av. Kanske kommer lönen att ha kommit in på Jimmy Hagströms konto till dess, kanske inte. Själv tycker han att socialtjänstens regler är för strikta.

– Om man jobbar och betalar skatt till socialen tycker jag inte att man ska behöva skämmas för att fråga dem om hjälp om det verkligen behövs vid något tillfälle, säger han.

Mer läsning

Annons