Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio kök krävs för matlagning åt barn och gamla

Nio orter får från årsskiftet egna kök för matlagningen till skolelever och äldre i Tierps kommun. Ett tiotal nyanställda på heltid kommer att rekryteras till köken.

Annons

När beslutet att ta hem matlagningen åt förskolor och äldreomsorg till kommunen togs var det aktuellt med mellan fem och 13 kök. Nu har det slutligen landat på nio.

– Vi ville ha ett kök på varje ort av miljöskäl. Sen har det slutliga antalet såklart även handlat om pengar, berättar Maria Leopardi Gustafsson, kostkonsulent i Tierps kommun.

Det kommer att snickras för fullt på skolorna under hösten. Avtalet med Sodexho löper ut vid årsskiftet – och därefter ska kommunens egen matlagning ta vid. Tidigare har köken endast använts till att värma den kylda maten.

Den första ombyggnaden sker i Aspenskolans centralkök, vilket kommer att serva hela Tierps köping med mat. Det köket ska vara färdigt i december.

– Det blir det största köket, som kommer att stå för hälften av all mat i kommunen.

Målet är att alla köken ska vara redo vid årsskiftet – men om det inte är möjligt kan det bli så att Aspenskolans kök inledningsvis får svara för maten även till några av de andra orterna.

Åtta av köken ligger i anslutning till skolor och kommer att serva annan verksamhet, som äldreomsorgen, med mat. Undantaget är Karlholm där matlagningen sker på Wesslandia.

Den egna matlagningen innebär nyanställningar, och kommunen kommer att annonsera efter personal under hösten.

– I första hand kommer vi att söka internt. Det var många som gick ner i tid när vi anlitade Sodexho. Men det kommer nog även att bli mellan åtta och elva nya heltidstjänster.

Trots nyanställningarna räknar kommunen med att det den egna matlagningen inte kommer att kosta mer än det gjorde att anlita Sodexho. Maten till skola och äldreomsorg kommer även fortsättningsvis att kosta runt 30 miljoner kronor per år.

Mer läsning

Annons