Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu avgörs Fortums planer för Untra kraftverk

/
  • FRAMTIDEN. Sträckningen av den nya kanalen och kraftverket i Untra. Bilden är ett montage.
  • POSITIV. Crister Boström tycker att Fortums satsning är bra. Han är glad att de ändrat i planerna så att inte den pampiga kraftverksbyggnaden byggs om. I stället kommer den konferenslokal han driver att rivas då en ny kanal grävs. ”Jag får ersättning för det, och planerar att bygga en ny i gamla administrationshuset”, säger han.
  • TVEKSAM. Börje Andersson från Söderfors-Hedesunda fiskevårdsförening är orolig att fisken tar skada av utbyggnaden.Foto: Jacob Hilding

Miljövänlig vattenkraft eller ett hot mot den omgivande naturen?
Nu avgörs Fortums omstridda satsning på att bygga ut Untra kraftverk.
I går inleddes huvudförhandlingen i Miljödomstolen på byns konferensgård.

Annons

– Jag önskar att alla inblandade kunde samverka mer för att hitta lösningar, sa Crister Boström, ägare av flertalet fastigheter i Untra, efter första dagen.

Naturskyddsföreningen, Naturvårdsverket, Fiskeriverket, Kammarkollegiet, Tierps kommun och länsstyrelserna i Uppsala län samt Gävleborgs län är på plats.

Vill avblåsa

Flera av dem ställer krav på att satsningen ska avblåsas eller att ärendet skjuts på framtiden.

Det är följderna för miljön i närområdet som väcker starka känslor.

– Det är för de skador som blir i Natura 2000-området, sa Eva Amnéus Mattisson, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

I närheten av kraftverket finns flera Natura 2000-områden och naturreservat. Om vattnet inte släpptes förbi kraftverket skulle det i stället flöda genom Båtfors naturreservat som till stora delar är torrlagt. Båtfors är en plats med skogar och ängar som är unika för Sverige.

Trätoämnet

Det stora trätoämnet är om mängden vatten som släpps genom kraftverket efter utbyggnaden kommer att öka på naturreservatets bekostnad – med svåra följder för miljön.

Fortum menar dock att närmiljön främst påverkas under själva byggnadstiden. De framhåller att vattenkraften ger koldioxidfri energi och att anläggningen är i behov av att rustas.

Orolig för fisket

Börje Andersson från Söderfors-Hedesunda fiskevårdsförening fanns bland deltagarna på onsdagen. Han är orolig för hur fisket kommer att påverkas.

– Vattenkraftsutbyggnad innebär alltid påverkan för fisken, sa han.

Miljödomstolens förhandling fortsätter under torsdagen. Dom meddelas vid ett senare tillfälle.

Fotnot: I Miljödomstolen finns ytterligare ett mål som rör Untra kraftverk – där Länsstyrelsen i Uppsala län menar att Fortum släpper mer vatten än tillåtet genom kraftverket. Det kommer att avgöras vid ett annat tillfälle.

Mer läsning

Annons