Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nu kommer det en bönhusare”

/
  • VID FARSTUBRON. Så här tedde sig Marma församling vid 50-årsjubileet 1933. Farstubron finns i dag inte kvar utan där sitter det en stor port.

Grunden till Marma missionshus som stod klart 1884 byggdes av timmerstockar från en egen holme. Stockarna flottades på Dalälven som ”bönhusare”.

Annons

Missionsförsamlingen bildades 1882 och inledningsvis hölls sammankomster i hemmen. Församlingen köpte snart tomten till missionshuset för tio kronor och en trädbevuxen holme för 250 kronor. Träden räckte inte bara till bygget utan de tjänade 333 kronor på försäljning. Vid frakt av timret på älven skrek flottarna för att skilja stockarna från bolagets, ”nu kommer det en bönhusare”.


Ingrid Österberg Olsson var med i församlingen mellan 1945–1960.
– Jag gick med som 13-åring. Vi juniorer hade inga gudstjänster utan braskvällar, lekar och teater. Församlingen bestod av 30 vuxna, lika många juniorer och 20 barn i söndagsskolan med äldre ungdomar som lärare. En av lärarna var Ingrid.
– Att det var så roligt med söndagsskolan gjorde att jag blev lågstadielärare i Älvkarleö i 42 år.En av Ingrids söndagsskolebarn var Lars Gustafson, numer kyrkoherde i Västlands församling. Även Bengt Sandström har många minnen från huset. Han är son till Henning som dog 1988 och Linnea som gick bort några år tidigare.
– De var de sista aktiva medlemmarna i församlingen, säger Bengt som bor i västra Värmland.


Bengt och Ingrid tycker att det är ”förfärligt” att huset används som bilverkstad. Bengt har inte bara barndomsminnen därifrån, han hyrde även vaktmästarbostaden som sommarbostad och fick erbjudande om att köpa huset.


Lars-Erik Söderberg, Tierps missionsförsamling, ser annorlunda på saken.
– När ett missionshus inte längre fyller sin funktion finns det inget gudfruktigt i själva huset. Det är bra att det används till något hederligt, och det är väl en bilverkstad.
Marma missionshus såldes till en privatperson i slutet av 1970-talet och då gick också församlingen ihop med Tierps missionsförsamling.

Mer läsning

Annons