Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny konflikt skakar FP

/
  • PETAD. Björn Andersson får inte fortsätta som Folkpartiets gruppledare i Tierps kommunfullmäktige.

Dålig stämning, bråk och avhoppande medlemmar. Åter skakas Folkpartiet i Tierps kommun av interna strider. I helgen petades Björn Andersson som gruppledare i kommunfullmäktige.

Annons

Två år efter bråket som fick förra gruppledaren Anja Roos att lämna Folkpartiet för Moderaterna har en ny strid blossat upp inom partiet.

Avsattes i helgen

Den här gången är det partiets toppnamn i Tierps kommun, Björn Andersson, som levererar skarp kritik. Under ett styrelsemöte i helgen avsattes han som gruppledare i partiets kommunfullmäktigegrupp.

– Jag har sagt att jag ska avgå. Jag övertalades att ta uppdraget som gruppledare på grund av en konflikt, trots att jag aldrig ville ha det. Men jag hade gärna fortsatt fram till vårt årsmöte nästa år så att vi kunde ha pratat om det med övriga partier i alliansen först, säger Björn Andersson, som själv inte närvarade under helgens möte.

Anderssons bild av partiets förening i Tierps kommun är föga smickrande. Enligt honom kommer endast ett fåtal medlemmar på partiets möten och flera har farit illa och hoppat av.

Larsson ligger bakom?

Precis som för två år sedan pekas Gunnar Larsson, i dag ersättare i kommunfullmäktige, ut som en av dem som orsakat konflikten i partiet. Larsson valdes nyligen till partiets ordförande i kommunen och är även den som ersätter Andersson som gruppledare, trots att han själv endast är ersättare i fullmäktige.

Gunnar Larsson själv menar att alla medlemmar var kallade till helgens möte och att besluten är förankrade i styrelsen. Han tycker inte att det finns någon schism i partiet och menar att Björn Anderssons närvaro i politiken varit för dålig.

– I alla partier finns det en diskussion. Vi måste få verksamheten att fungera, inte minst med tanke på vårt valresultat, säger han.

Björn Andersson planerar att sitta kvar i kommunfullmäktige för Folkpartiet även om samarbetet med hans partikamrater inte kommer att fungera.

Han är oroad att sprickan i Folkpartiet kommer att skada samarbetet i den borgerliga alliansen i kommunen. Bilden av Folkpartiet tror han redan är sargad.

”Har varit naiv”

– Jag har själv varit naiv som försökt tona ned den konflikt som funnits. Bilden är redan dålig och jag förstår att folk tycker att det är pajas över det hela.

Arbetarbladet har förgäves försökt nå Ismail Kamil, ordförande i Folkpartiets länsförbund, för en kommentar.

Mer läsning

Annons