Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny metod ska minska mobbning och ge dem en bättre självbild

/
  • positiv. Rektor Birgitta Skärberg tror mycket på metoden där elever ska tränas socialt och emotionellt för att lära känna sig själva.Foto: Conny Svensson

30 lärare från Tierps kommun går just nu en utbildning i social och emotionell träning (SET).
Metoden ska från hösten användas i undervisningen i grundskolan.

Annons

Den ska göra barnen mer harmoniska och därmed motverka droganvändning och mobbning. Alla elever från förskoleklass till nian ska en timme i veckan ha ”SET” på schemat. Metoden har utvärderats i Borkyrka med positiva resultat. Eleverna fick en positivare självbild och blev mindre aggressiva. Såväl mobbning som bruket av alkohol har minskade också jämfört med kontrollskolor.

– Jag tycker det här är jättebra. Redan i dag görs det ganska mycket jobb med värdegrunden. Nu blir det mer styrt till en timme i veckan där eleverna lär sig hantera känslor, får tips hur de ska göra och lär känna sig själv, säger Birgitta Skärberg, rektor för rektorsområde 4 (Skärplinge-Karlholmsbruk-Hållnäs).

Hon har åtta lärare med i utbildningen som är på sju heldagar under våren. Lärarna ska sedan handleda sina kollegor i SET.

– Det är en otroligt givande utbildning. Vi pratar mycket om förhållningssätt och regler, berättar Maria Johansson, lärare i hälsa och idrott på Ol Andersskolan i Skärplinge.

– I går gjorde vi en övning där vi tränade på att vara en god lyssnare. Jag fick först lyssna till en kollega som berättade något men där jag tydligt visar att jag struntade i vad hon sade. I nästa tillfälle tog jag över genom att prata själv. Slutligen var jag en god lyssnare. Kollegan blev frustrerad de två förta gångerna men kände sig ”lyssnad på” den tredje.

– Eleverna ska göra övningen på varandra. Det är dock väldigt viktigt att det slutar med något positivt.

Maria Johansson säger att deltagarna också pratar om regler och konsekvenser för den som bryter mot reglerna.

– Det bästa är om eleverna varit med och bestämt reglerna.

Mer läsning

Annons