Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obetalda fakturor går direkt till inkasso

Den som inte betalar en faktura från Tierps kommun i tid hamnar genast hos inkassoföretag, utan att få någon påminnelse.

– Befängt, alla kan ju glömma en räkning en gång, menar en upprörd Tierpsbo.

– Gängse ordning, menar kommunen.

Annons

Att bli några dagar sen med en faktura som skickats från Tierps kommun kan stå medborgarna dyrt. Efter cirka två veckor skickar kommunen fakturan vidare till ett inkassoföretag som i sin tur lägger på en avgift på 160 kronor, samt eventuell ränta.

Folk blir upprörda

Detta har upprört flera kommuninvånare.

”Det är befängt att vi som medborgare i kommunen ska betala för ytterligare ett företags existens. Att skicka vidare fakturor till Inkasso redan efter 14 dagar och utan någon påminnelse är inte direkt ett sätt att vara där för oss invånare! Någonstans är väl i alla fall kommunen vår förlängda arm i samhället, eller?”, skriver en upprörd invånare till kommunen.

Conny Rönnholm, kommunens ekonomichef, har svarat på klagomålet:

”Att kommunen anlitar inkassobyrå beror bland annat på att erfarenheten visar att kommunen erhåller inbetalningar snabbare och att betalningsmoralen ökar”, skriver han och meddelar att det är vedertagen ordning i de flesta kommuner att sälja bort kravhanteringen som annars blir väldigt kostsam för kommunen.

Bakom beslutet att anlita inkassobyråer för kravhanteringen finns ett politiskt beslut från fullmäktige.

”Det är inte frågan om någon omänsklig effektivitet”, avslutar Conny Rönnholm.

Mer läsning

Annons