Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om nedläggning av program

/
  • ÖVERENS MEN OENIGA. Jonas Nyberg är Socialdemokraternas ordförande i utskottet barn och ungdom och Sara Sjödal är alliansens representant i utskottet. I går debatterade de både Högbergsskolans framtid på utskottets sammanträde. De är båda överens om att Högbergsskolan måste ta ett krafttag för att locka till sig elever. Marknadsföring och samarbeten är två viktiga delar för att rädda kvar gymnasieskolan som dras med stora underskott. Bilden är ett montage.

Handelsprogrammet blir kvar, men industri-, restaurang- och estetprogrammet med inriktning media kommer inte att starta till hösten.

Det beslutade oeniga politiker i går.

Annons

– Att lägga ner program är ett kortsiktigt och dåligt beslut, menar Centerns Sara Sjödal.

– Ett nödvändigt beslut för att erbjuda program med god kvalitet, kontrar Socialdemokraternas Jonas Nyberg.

Under gårdagens sammanträde i utskottet barn och ungdom diskuterades Högbergsskolans framtid livligt och ihärdigt och de sju politikerna i utskottet var långt ifrån överens.

Socialdemokraterna med ordförande Jonas Nyberg i spets ville inför mötet lägga ner fyra program vid Högbergsskolan medan alliansen var inne på en helt annan linje.

– Det kostar mer att lägga ner program än att köra dem trots för få sökanden, hellre att vi lägger extra pengar nu för att kunna erbjuda våra elever alla program, säger Centerns representant Sara Sjödal och fortsätter:

– En nedläggning skadar varumärket Högbergsskolan och sänder ut negativa och otrygga signaler till både lärare, elever och föräldrar, därför är alla nedläggningar dåliga och framför allt kortsiktiga lösningar, konstaterar hon.

– Vi kan inte upprätthålla god kvalitet med bara några få elever i klassen. Och det är heller inte ekonomiskt hållbart att starta ett program med till exempel två sökanden, kontrar Socialdemokraternas ordförande Jonas Nyberg.

Kom fram till kompromiss

Utskottet kom till slut alltså fram till en kompromiss – handelsprogrammet räddas men de övriga tre kommer inte att starta till hösten 2011.

– Vi tror att vi kommer få fler än sex sökanden vid omvalet till just handelsprogrammet och vi tror att det är bra att vi behåller just det, förklarar Jonas Nyberg och menar att gränsen med sex sökanden för att ett program ska starta inte är skriven i sten.

Mycket nöjda

Sara Sjödal och hennes allianskollegor är mycket nöjda med att handelsprogrammet blir kvar till omvalsperioden.

– Just handelsprogrammet är viktigt. Vi vill satsa på turism i kommunen, och vi tror på många besökare med den nya arenan, då måste vi ha elever som kan arbeta inom den branschen, konstaterar hon.

Vid mötet gav också utskottet produktionschefen Peter Björebo i uppdrag att ta fram strategier för framtidens gymnasieskola i Tierp.

Mer läsning

Annons