Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olga, 84, är inte rädd för kärnbränslet

/
 • VILL HA FÖRVAR. Olga Arvidsson, 84 år, stretar uppför backen med Forsmarks kärnkraftverk i bakgrunden. Hon ser gärna ett slutförvar av använt               kärnbränsle inpå knuten.
 • TA ANSVAR. Else-Britt Forsén och Gerd Löfström vill ha ett slutförvar i Forsmark. De menar att kommunen får ta hand om avfallet när det tagit dit kärnkraften.

Olga Arvidsson, 84 år, stretar upp för backen med hjälp av gåstavar.
I bakgrunden någon kilometer bort syns ett par reaktorer vid kärnkraftverket.
Snart kan Forsmark ta ett stort steg mot att bli slutförvar för använt kärnbränsle.

Annons

Olga ser gärna att det blir så. Hon har städat på kärnkraftverket och känner sig trygg med experternas bedömningar om säkerheten.

– Det är bra för arbetstillfällenas skull. Mina grannar tycker likadant, säger Olga Arvidsson.

Kärnavfallet skulle i så fall inneslutas i kopparkapslar som bäddas in i bentonitlera och placeras 500 meter ned i berget. Centralområdet för slutförvaret kan placeras i berget under Forsmarksverkets bostadsområde.

1972 togs Sveriges första kommersiella kärnkraftverk i bruk, i Oskarhamn. Före midsommar i år tas ett stort steg mot ett slutförvar av kärnbränsle. Då föreslår Svensk Kärnbränslehantering (SKB) Forsmark eller Oskarhamn som placeringsort.

Även Mattias Honkanen, 23, Forsmark, välkomnar ett slutförvar inpå knuten. Han tycker att det är bra rent allmänt med fler arbetstillfällen.

– Och särskilt bra är det för ungdomar.

Hans granne Else-Britt Forsén samt hennes väninna Gerd Löfström menar även de att förvaret kan ligga vid Forsmark.

– Har vi tagit hit kärnkraften får vi ta reda på avfallet också, säger Gerd Löfström, som är fritidspolitiker för Borgerligt alternativ och sitter i socialnämnden.

Båda väninnorna har besökt Aspölaboratoriet i Oskarshamn där man kan se en modell av hur slutförvaret ska se ut.

– Jag har en känsla av att SKB kan välja Oskarhamn eftersom kärnavfallet redan finns där i mellanlagret. Annars måste de transportera avfallet hit, säger Else-Britt Forsén.

Mer läsning

Annons