Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orörd havskust en tillgång

/
  • KAMP OM KUSTEN. Ska kusten i Tierps kommun fortsatt vara vild natur eller ska det ges plats för folk som vill bygga där. Frågan delar kommunen.
  • BEVARA. ”Den orörda kusten är en tillgång”, menar naturskyddsföreningen i Tierps kommuns ordförande Svante Von Strokirch.
  • RESTRIKTIV. Göran Carlsson (S), ordförande i utskottet samhällsbyggnad, menar att orörd kust i stor utsträckning ska fortsatta vara det.

– Vi ska vara väldigt restriktiva med att tillåta byggen vid orörda kuster.
Det säger Göran Carlsson (S), ordförande i utskottet samhällsbyggnad.
Han får stöd av Naturskyddsföreningen i Tierps kommun.

Annons

Arbetarbladet berättade på onsdagen om misstänkta svartbyggen i sommarstugeområdet Storsand vid Hållnäskusten. Något som gjort att personer känner sig bortkörda från stränderna.

Politikerna ska besöka

Politikerna i samhällsbyggnadsutskottet planerar att under nästa vecka besöka Storsand.

– Det är inte helt enkelt detta. Det finns en mängd uppgifter om när och hur det är byggt. Jag vill ha alla papper på bordet innan jag kan säga något. Men vi är inga domare, finns det inte tillstånd lämnar vi det till åklagare, säger Göran Carlsson.

Finns det skäl att granska fler delar av Hållnäskusten i jakt på svartbyggen?

– Med den bemanning vi har finns det inte möjlighet att någon åker ut och granskar utan en anmälan, även om det skulle vara önskvärt.

Landets mest orörda kust

Kusten i Tierps kommun hör till landets mest orörda. Men strax söderut, i grannkommunen Östhammar, är det betydligt mer exploaterat.

Nyligen gjordes förändringar i strandskyddslagstiftningen. Poängen är att göra det lättare att bevilja strandskyddsdispens i orörda områden och försvåra längs tätbebyggd kust.

Göran Carlsson tycker dock inte att det per automatik innebär att Tierps kommun ska tillåta fler byggen längs kusten.

– Jag är glad att vi inte fått det lika hårdreglerat som Östhammar. Men att de nya reglerna gör det lättare för oss att ge dispens ger oss också ett större ansvar. Vi kommer inte bara att släppa lös byggen, för då förlorar vi något också, säger han.

Vissa delar ska vara orörda

Göran Carlssons uppfattning är att de delar av kusten som i dag är orörda ska vara det, så att allmänheten har fortsatt tillträde dit. Men han öppnar för att tillåta fler byggen i de områden som redan i dag är bebyggda.

– Sedan kanske inte alla måste bo i den omedelbara närheten till havet, det kan ju vara kustnära även ett par hundra meter upp, säger han.

Bekymrad över reglerna

Svante Von Strokirch, är ordförande i Naturskyddsföreningen i Tierps kommun. Han tycker att den orörda kusten ska ses som en tillgång och är bekymrad för de nya strandskyddsreglerna.

– Kommunen har hållit det på en bra nivå hittills. Men jag är orolig för att det ska bli fler dispenser nu när lagen tillåter det. Jag har bott i Stockholms skärgård och där kommer man inte ens åt stränderna, säger han.

Mer läsning

Annons