Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ösregn och torka slog hårt mot åkrarna

/
  • SKAPLIGT. Snart ska Peter Mattsson börja skörda höstvete. Men först måste marken torka efter det senaste regnet. Höstvetet ser skapligt ut, sämre var det med vårsådden på gården.

Det blir sämre spannmålsskörd än normalt i Norduppland och Gästrikland.
Både vad gäller mängden och kvalitéten.
Men potatisen har klarat sig bättre.

Annons

Det myckna regnandet på försommaren följt av torka har slagit hårt mot skördeutfallet i området. Något som givetvis blir ett ekonomiskt avbräck för spannmålsbönderna. I trakterna runt Karlholmsbruk är det främst vårsådden som slagit fel.

– Det var så blött i vårbruket. På två skiften kunde jag inte så, det rör sig om tre hektar av 40. Däremot ser höstsådden bra ut här i trakten. Men det är ingen stor skörd på gång, det var bättre förra året, säger Peter Mattsson på gården Rävnäs, mellan Skärplinge och Karlholmsbruk.

Varierar

Mattsson konstaterar att bönderna i hans område klarat sig från regn i slutet av juli, då grödan är som känsligast för att lägga sig ned. Något som i sin tur leder till högre bärgningskostnader.

– Det regnade mer i Tierp, säger han.

Också Hans-Erik Zetterberg, Storvik, säger att skörden totalt i Ovansjöområdet blir sämre än vanligt.

– Men det varierar oerhört från bra till väldigt dåligt. Det beror på markerna om vattnet kunnat rinna av. I ojämnheter har det inte blivit någon säd alls.

Gunnar Eriksson, månskensbonde i Hedesunda med tio hektar fodersäd, säger att han precis kommit igång med skörden och inte vet något utslag än.

– Men det är långt under normalskörd.

Bättre för potatisen

Det är inte bara merkostnader för bärgning och sådd som slår mot bönderna. Dålig kvalitet ger lägre ersättning.

– Det blir lägre falltal vilket gör att det blir foder i stället för brödsäd, säger Thord Eriksson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Tierp.

Enligt Eriksson har Tierps kommun klarat sig bra jämfört med sina grannar norr och söderut.

– Vi fick regn före midsommar vilket gjorde att det grodde ganska bra. En del fick dock harva upp höstsådden då inte säden övervintrade på rätt sätt. Det blir extrakostnader för harvning och utsäde.

Potatisläget är mer gynnsamt.

– Det ser rätt bra ut, inte så dåligt som de senaste två åren med grym nederbörd på sommaren. Vi har en tung sandjord som tål torka. Det är ursprungligen sjöbotten med fukt under, säger Michael Johansson, Upplandspotatis utanför Karlholmsbruk.

Mer läsning

Annons