Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På tur i Hållnäs blev en björnsuccé

/
  • Några kom till Fagerviken med båt.
  • Livsviktigt besök. Svenska sjöräddningssällskapet, SSRS, visade sin båt och vad de kan göra när någon hamnar i sjönöd. Förra året hade de 50 utryckningar och alla på båten jobbar ideellt.
  • Annette Nilsson visade Sara Westman ett verktyg som gör massage enkelt. ”Med den kan ju ingen skylla på att man inte kan massera”, sa Sara efter behandlingen.
  • Håkan Karlsson visade sina fina bilder på örn och björn vid Gröna Lund.

På Tur i Hållnäs har blivit en tradition inte bara för befolkningen på Hållnäshalvön utan också för många turister.

Annons

De flesta orterna på halvön har under två dagar någon slags aktivitet – alltifrån konstutställningar i små lador till, i år, en hälsomässa
i Edvalla.

Många besökare förflyttar sig från de olika ställena och i det underbara vädret kunde många av orterna räkna in ordentligt med folk.

Några som kom sjövägen från Sikhjälma med båt var Kjell-Åke Ederyd, Maud Eriksson, Ann Pettersson och Kurt Lindström.
– I dag kombinerade vi resan till Fagerviken med navigation och marknadsbesök, berättade Kjell-Åke.
Kurt Lindström, som bor i Gårdskär men är född på Brynäs, var imponerad av infarten till Fagerviken.
– Nästan lika fint som i Gård-skär och betydligt finare än Brynäs, tyckte Kurt med glimten i ögat.Svenska Sjöräddningssällskapet, för dagen i Fagerviken, visade upp vad de kunde göra för nödställda båtresenärer och Vera Segraeus, själv medlem och segelbåtsägare, fick möjligheten att sitta bakom ratten på sällskapets båt.
– Det är oerhört intressant att få höra hur dessa människor arbetar och framförallt blev jag förvånad över att det är arbete helt på frivilligbasis, säger Vera.

Rebecca Holmgren berättade att man haft runt 50 utryckningar under förra året och då gäller det för jourlaget som är runt 15 man att sätta fart inom 15 minuter från anropet. Då ska man betänka att alla i laget har ett civilt jobb på sidan av.I Edvalla på Gröna Lund fanns Håkan Karlsson med sitt gömsle och kamera, nyligen hemkommen från björnsafari i nordöstra Finland och där fick han till slut se både varg och björn. Även örn har stått på programmet efter Upplandskusten och bevisen på det hängde vackert ute på väggen till beskådande för nyfikna åskådare.
– Det var en spännande utflykt och till slut kom björnen fram. Som närmast var den på tio meters håll. Man hör den på sitt visslande, den brummar inte alltid som gemene man tror,
berättade Håkan.

Inne på Gröna Lund var det stor hälsomässa och en som provade på en skön ryggmassage var Sara Westman som fick behandling av Annette Nilsson.
– Det här var underbart och spännande att få känna på. Det är en rulle med inbyggda magneter i som man rullar efter ryggraden. Den är ju så praktisk för med den kan ju ingen skylla på att man inte kan massera, menade Sara nöjt efter behandlingen.


Det behövs säkert två dagar för att kunna besöka alla orterna och dess aktiviteter men det mest lärofyllda denna dag var nog: Tro inte att det är grannen som visslar där bakom häcken, det kan vara en björn som vill tala med dig.


Mer läsning

Annons