Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa misstänks vara nätpedofil

En 32-årig tvåbarnspappa misstänks för att ha tvingat ett rekordstort antal flickor till sexposering framför webbkameror.
Mannen har hotat att döda för att få sin vilja igenom.

Annons

Härvan började nystas upp i höstas då mannen från Uppland polisanmäldes för att ha haft sex med en 14-årig flicka, vilket rubriceras som våldtäkt i Sverige.
Samtidigt anmälde en annan flicka att hon tvingats utföra sextjänster framför en webbkamera. 32-åringen greps sedan polisen spårat hans dator med hjälp av den så kallade IP-adressen.
Man lyckades senare återskapa 1 500 chattkonversationer som mannen haft med olika flickor på nätet. Totalt ska han ha tagit kontakt med 50–70 flickor i hela landet. De är mellan tolv och 18 år, flertalet runt 15 år.


Hotat döda familjen
Flickorna tvingades att strippa och utföra sexuella handlingar framför datorernas webbkameror.
– Han har hotat att döda dem, deras familj och kamrater om de inte gör som han säger. Deras närmaste har han kartlagt på nätet på sajter som Snuttis och Bilddagboken, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman till TT.
Enligt Anders Ahlqvist, biträdande chef vid IT-brottssektionen vid Rikskriminalpolisen, är det ovanligt med förövare som tar till så grova hot som i det här fallet.
– Det vanligaste är nog en utpressningssituation där man först fått frivillig information från någon och sedan hotar att publicera den för alla om man inte får som man vill, säger han.
Typexemplet är att först med smicker lura av någon en bild eller förmå personen att posera relativt oskyldigt framför en webbkamera för att sedan hota att sprida bilderna vidare om personen inte gör som man säger.
– Men hoten kommer bara att bli värre. Det hjälper inte att visa mer för gärningsmannen kommer inte att sluta, säger internetanalytikern Mats Andersson som är specialiserad på ungdomar och internet.


Anmälningar strömmar in
Polisanmälningar har strömmat in till Uppsalapolisen under utredningens gång. De flesta flickorna är identifierade och kontaktade och ska höras av specialutbildade poliser med föräldrarnas tillstånd.
Bälter Nordenman räknar med att väcka åtal mot 32-åringen i slutet av maj. I nuläget misstänks mannen för grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering och ett flertal försök till samma brott, samt olaga tvång och sexuellt ofredande.
Den misstänkte, som har suttit häktad i fyra månader, säger via sin advokat att han nekar till brott.

Mer läsning

Annons