Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Papper får liv i hennes händer

/
  • ”Papper är ett enkelt och anspråkslöst material som det går att göra ofantligt mycket med, säger designern Ida Gerdemark.
  • Ida Gerdemark presenterar flera av sina arbeten på sin Instagram-sida.

Ida Gerdemark får papperet att leva.

Under hennes händer kommer de släta arken till liv – och förvandlas till städer, snöflingor och busiga djur.

Annons

Sin studio har hon i Tobo, i lägenheten som hon delar med sin pojkvän.

Lägenheten går i retrostil med medaljongtapeter i orange och brunt i hallen. I studion går väggarna i vitt, och flera inredningsdetaljer har samma svala turkosblå nyans som Ida Gerdemarks hängselbyxor. Arbetsrummet är både nordiskt stramt och lekfullt – precis som hennes pappersarbeten.

Vi sitter på en träsoffa vid fönstret i studion. I fönstersmygen står olika vikta objekt och skärmar i form av hus och geometriska mönster.

Kan du beskriva vad du gör härinne?

– Jag designar och tillverkar pappersprodukter för heminredning, säger Ida Gerdemark. Jag gör två- och tredimensionella produkter som både kan ha en praktisk och estetisk funktion. Till exempel affischer, olika sorters förvaringar och fönsterskärmar.

Hon började jobba i papper efter att hennes dator brunnit upp. I den fanns en hel termins arbete – ett mönsterprojekt som hon skulle presentera vid en examination på kandidatprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings universitet.

– Jag och min kille skulle åka till mina föräldrar över jul, berättar hon. Han är lastbilschaufför så vi åkte i hans lastbil. Av en oförklarlig anledning började lastbilen att brinna. Datorn och projektet brann upp.

Hemma hos hennes föräldrar fanns en bunt papper i olika turkosa och blå nyanser.

– Jag satt på golvet i mitt flickrum och klippte för att kunna ha något att visa på presentationen efter jul.

Och det var då hon hittade ”hem” till papperet.

– Papper är ett enkelt och anspråkslöst material som det går att göra ofantligt mycket med, säger hon. Mycket kommer fram när jag arbetar med materialet. Det jag tycker bäst om i mitt arbete är att jag får vara fri med mina händer, mitt hjärta och mitt huvud.

Annons