Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna körs över

/
  • UNDRANDE. Lena Lindgren och Ester Hedin, Mehedeby, är båda beroende av hjälp med snöskottning. Nu undrar de om de kan bo kvar i sina villor då Servicelaget lagts ned.
  • STÖD. Servicelaget har fått många beklaganden från pensionärer som nu undrar hur de ska klara trädgården. Nu har också en privatperson överklagat kommunens beslut att lägga ned den subventionerade tjänsten. Från vänster Stefan Strömlund, Jan Falk, Jan-Ola Lövgren och Per-Olof Swartz.

Beslutet att dra in Servicelaget som skottart snö och klippt gräs åt pensionärer i Tierps kommun är överklagat av Lena Nederdal, boende i kommunen.

Annons

Hon påpekar att åtgärden slår hårt mot pensionärerna, både ekonomiskt och psykiskt

– De kör över dessa äldre människor, säger Lena Nederdal.

Nederdal menar att kommunstyrelsens beslut saknar verklighetsförankring. Hennes kontroll med åtta företag visar på dålig beredskap att skotta snö åt pensionärerna.

– Ingen av dem har kapacitet. Det är ofta enmansföretag som inte kan hjälpa 20 pensionärer som sitter insnöade.

Bryter mot lagstiftningen

Den subventionerade tjänsten drogs in med argumentet att kommunen annars bryter mot konkurrenslagstiftningen, då det finns firmor som utför sysslorna. Nederdal har överklagat beslutet till förvaltningsrätten som ska avgöra om det är ett brott mot Kommunallagen.

Hon skriver att kommunen på sin hemsida hänvisar till LOV, valfrihetslagen, där pensionären själv ska få välja om han eller hon vill ha hjälp av kommunen eller privata företag.

Ytterligare argument är att hemtjänst, färdtjänst och post inte kommer fram med oskottade infarter. Hon tycker att kommunen borde använda den miljon de fått från staten i förebyggande demensvård till att fixa trädgårdshjälpen. Den chockartade omställningen kan enligt Nederdal annars ge demens hos äldre människor.

Nederdal har också ett ekonomiskt argument. Hon har räknat ut att privat hjälp kan tiodubbla kostnaden för pensionären.

Nederdal samlade en grupp pensionärer från Mehedeby för att skriva överklagandet. För att få tillbaka Servicelaget kan Mehedeby-pensionärerna tänka sig betala 120 kronor i timmen för all hjälp. I dag kostar andra timmen 60 kronor. Dessutom kan de stå för bensinkostnader till snöslunga och gräsklippare.

Ester Hedin, 84 år, Mehedeby, är inte bara besviken på styrande politiker.

– Varför protesterar inte PRO-föreningarna, de ska ju vara på vår sida, säger hon.

Mer läsning

Annons