Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliserna nöjda med gemensam station i Tierp

/
  • STORT OMRÅDE. Poliserna i Älvkarleby-Tierp närpolisområde har två och en halv kommun att bevaka. Nu förtiden utgår alla poliser från Tierp.
  • BLEV BRA. Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp/Älvkarleby, tycker att sammanslagningen av Skutskär och Tierp blev bra.

– Det är bra att personalen utgår från samma ställe, då blir det lättare att kraftsamla vid särskilda händelser.

Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp/Älvkarleby, är nöjd efter sammanslagningen.

Annons

15 oktober stängde polisstation i Skutskär och personalen flyttade till Tierp. Orsaken var att polismyndigheten skulle spara pengar.

Nära ett år har gått sedan sammanslagningen och enligt Niklas Hållkvist har allt fungerat jättebra.

– Det är inte effektivt att utgå från olika ställen. Nu träffar jag all personal på plats och jag har bättre möjlighet att se om arbetsmiljön fungerar för var och en, säger Hållkvist.

Han har inte fått några påringningar från invånarna i Älvkarleby kommun om att det ska ha blivit sämre.

Inte populärt i Skutskär

Personalen i Skutskär var kritiska till sammanslagningen som de ansåg skulle försämra det förebyggande ungdomsarbetet, utredningsarbetet, samt kontakten med invånarna.

Hållkvist ser inga tecken på att det blivit sämre – tvärtom. När det gäller utredningsarbetet framhåller han att de utrett 173 fler anmälningar inom närpolisområdet jämfört mot tidigare år. På ungdomssidan ser han stora fördelar när utredarna kan samarbeta och diskutera lösningar i stället för att sitta och utreda på varsitt håll.

– Vi är fortfarande ute och möter ungdomarna. De signaler vi fått från fritidsförvaltningen är att de har fler besök av oss vid fritidsgårdarna i dag.

Är ni i Skutskär lika ofta som tidigare?

– Ja, det är vi. Det planeras in i veckoplaneringen.

Genom stängningen av Skutskärs station har myndigheten sparat in en tjänst på civilsidan, minskat lokalkostnaderna, samt kunnat ta bort ett fordon. Ingen har dock sagts upp – utan personal har omplacerats inom myndigheten.

Att stängningen var ett led i att spara pengar medger Hållkvist – däremot betonar han att förändringen har lett till ett effektivare arbetssätt då alla utgår från samma plats.

– En annan anledning till att vi slog igen var att vi hade väldigt lite besök på stationen i Skutskär.

På vilket sätt har det blivit bättre efter stängningen?

– Det finns en samlad kompetens under samma tak. Blir det ett större ärende i Skutskär är det lättare att hjälpas åt med personal. Det är lättare att styra och kraftsamla, säger Hållkvist.

Mer läsning

Annons