Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker lyssnar på rättvisemarschens krav

I går berättade Arbetarbladet om Kommunals marsch i Uppsala län för att ställa krav på kommunpolitiker. Tidigare i veckan var de i Tierp.

Annons

– Det är jättebra att de manifesterar för sin sak och självklart är deras frågor om löneskillnader, arbetsohälsa och kollektivtrafik viktiga även för oss, säger socialdemokraternas ombudsman i Tierp, Jonas Nyberg, som tog emot kravlistan från de rödklädda vandrarna.

Fackförbundet Kommunal påpekar att politiker ofta håller med dem, men att de i slutändan inte gör något på grund av kostnaderna. Kommunals hjärtefråga handlar om rätten till heltid något som socialdemokraterna i Tierp vill satsa på.

Måste omprioritera

– Vårt mål är att erbjuda alla heltidsarbete och det anser inte jag behöver kosta mer än vad det kostar i dag. Det gäller i stället att omprioritera och det kan ta tid, säger Jonas Nyberg.

Förutom rätten till heltid kräver Kommunal att politiker löser problem med arbetsohälsa, framför allt inom vården.

– Jag vet fall där personer som arbetat inom hemtjänsten varit tvungna att göra sina behov utomhus för att det inte funnits möjlighet att åka till en toalett, säger Mats-Ola Hjelm, ombudsman för Kommunal.

Bra kollektivtrafik

Jonas Nygren har inte hört talas om något sådant fall men ska undersöka saken. Att Tierp lever upp till Kommunals krav på en fungerande kollektivtrafik tycker han däremot.

– Vår kollektivtrafik är en av de bästa i länet. Bussar och tåg går ofta både på vardagar och helger till och från Tierp. Självklart går inte bussarna lika ofta på landsbygden, det vore omöjligt. I dagsläget har vi inga planer på att förändra busstrafiken på landsbygden, säger Jonas Nyberg.

Mer läsning

Annons