Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat bolag tar över sjuklarmen till 112

Det förra avtalet med Gävleföretaget Open Care havererade.

Nu är det klart att bolaget Medhelp tar över sjukvårdens larmsamtal i Uppsala län.

Skillnaden blir att sjuksköterskor nu kommer att sitta vid telefonerna.

Annons

– Vårdprocessen börjar redan i lurarna. Det är viktigt att de som dirigerar ambulanserna inte bara kan läsa en karta, säger Erik Weiman (M), landstingsråd i Uppsala län.

Medhelp tar i november 2011 över sjukvårdens larmsamtal samt ambulansdirigeringen från SOS Alarm, som tidigare varit ensamma i Sverige på området.

SOS Alarm fortsätter att ta emot 112-samtalen men kommer nu att koppla till Medhelp som gör intervjun och guidar ambulansen till rätt plats.

Flera intresserade

Förutom Medhelp ville offentligt ägda SOS Alarm och privata vårdbolaget Carema ta över larmen. De sistnämnda drog sig dock ur och SOS Alarm ansågs inte uppfylla kraven.

Medhelp sköter i dag bland annat sjukvårdsrådgivningen för Stockholms län. Larmsamtalen blir något helt nytt för dem. De kommer att sköta larmen åt landstingen i Uppsala län, Västmanlands län, Sörmlands län och Gotland.

Open Care var inte redo. Kan ni garantera att ni är det?

– Vi är definitivt redo. Vi har redan i dag 250 sjuksköterskor och vi har tekniken.

Det säger Andreas Winqvist, vice vd i Medhelp. Enligt honom är avtalet med landstingen en stor och viktig affär för företaget.

Kritik mot bonusar

Medhelp har dragit uppmärksamhet till sig tidigare. Förra året fick de kritik från Vårdförbundet för sina bonusar till personal inom sjukvårdsrådgivningen som klarade samtalen inom en viss tid. Något bolaget nu har slopat.

”Felaktig vinkling”

– Den vinkling som framkom i media var felaktig. Modellen som fanns krävde både fullständig uppnådd medicinsk kvalitet i samtalen kopplat till effektiv samtalsmetodik för att få en bonus, förklarar Winqvist.

Så det blir ingen bonus för snabba larmsamtal?

– Nej, det blir det självklart inte.

Avtalet kostar Uppsala läns landsting 9,25 miljoner kronor och gäller i tre år.

Mer läsning

Annons