Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO vill ha mer att säga till om hemma

PRO tycker att äldre

i Tierp har för lite inflytande över hemtjänsten.


– Pensionären borde varje dag få bestämma vad som ska göras. Då håller människan igång kropp och själ och kräver mindre omvårdnad, säger Gert Berlin, ord
-
förande i PRO Samorganisation i Tierp.

Annons

– Kommunen borde ge människor två timmar hemtjänst om dagen utan att precisera vad som ska göras. Om det är den första vackra vårdagen kanske pensionären vill gå ut och ta vara på den,

Berlin säger att PRO framfört kraven till beslutande politiker utan att få gehör för synpunkten. Pensionärsorganisationen har till beslutsfattarna påpekat att Tierp får bottenbetyg för självbestämmande i socialstyrelsens äldreguide.

Peter Nyberg, s, ordförande i utskottet arbete och omsorg, delar uppfattningen att äldre ska få bestämma så långt som möjligt. Men han menar att det finns vissa komplikationer.

– Med den upphandling vi har i dag är det olika utförare av servicetjänster. Städfirman kan inte när de kommer få besked att personen vill gå ut och gå istället. Så vi måste göra en ny upphandling eller en ny organisation med större flexibilitet.

– Den gamle kan få bestämma om sådant som städ, tvätt och social samvaro. Men inte att han bara ska duscha till midsommar. I det fallet måste vi bestämma något ihop med enskilda personer, legala företrädare eller personal, säger Peter Nyberg.

När det gäller medbestämmande tycker Nyberg annars att Berlin ”sparkar in en öppen dörr”

– Enligt lagstiftningen ska varje person ha en genomförandeplan och ett sådant arbete inleddes på försök i hemtjänsten i Söderfors och på Hällbacka 2006. Vid 2008 års utgång kommer alla att ha en genomförandeplan. Men jag kan förstå om PRO tycker att arbetet går för långsamt.

– Frågan är när socialstyrelsen gjorde mätningen. Äldreguiden är ett jättebra instrument som visar hur vi ligger till och det är därför vi satsar på detta, säger Peter Nyberg.

Mer läsning

Annons