Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Promenad i stället för duschning

/
  • Pia Wårdsäter (S)
  • VÄLJA. Med nya SOL-riktlinjer kan pensionärer mer välja vilken hjälp de vill ha från hemtjänsten just den dagen. Är de beviljade promenader kanske utevistelse går före dusch.

De som har hjälp från hemtjänsten i Tierps kommun ska få mer att säga till om. Med nya SOL-riktlinjer kan man hoppa över duschen en dag och istället gå en promenad.

Annons

– Det finns diskussioner om ett större självbestämmande i samhället och det gäller även pensionärer, säger Pia Wårdsäter (S), ordförande i Utskottet arbete och omsorg.

De nya SOL-riktlinjerna klubbades av Tierps kommunfullmäktige under tisdagskvällen. De börjar gälla från nyår. Också Catarina Deremar (C) och Håkan Thomsson (MP) talade sig varma för det ökandet självbestämmandet för den som tar emot hjälpen.

SOL-riktlinjerna används när kommunen tolkar socialtjänstlagen i samband med biståndsbedömning för pensionärer och funktionshindrade. I de gamla riktlinjerna är det angivet hur lång tid de ska ta för personlig omvårdnad, såsom duschning, hjälp på toaletten och hjälp med maten.

Individuell bedömning

Nu blir det en individuell bedömning. Dessutom kan pensionären själv välja vad som ska göras just den dagen. Men det är inte så att duschningen glöms bort.

– Det ansvaret ligger på hemtjänsten. Det ska utföras på rätt sätt så att det ligger på en viss nivå, säger Wårdsäter.

En annan del i riktlinjerna är att det införs förenklad biståndsbedömning av servicetjänster upp till elva timmar per månad för de som är över 80 år. Det kan exempelvis vara tvätt, matinköp och matdistribution. Det gör att den gamle kan få insatsen utan så mycket utredning.

Social samvaro

Riktlinjerna säger att man kan få upp till fyra timmars social samvaro eller aktivitet i månaden, till exempel promenader. Som mest går det att få städ varannan vecka, tidigare var det en gång i månaden.

Även där sker en individuell bedömning. Den som är över 75 år får möjlighet att äta på skolrestauranger eller särskilda boenden där det är möjligt.

– Vi i Miljöpartiet vill liksom andra partier att äldre ska kunna bo ihop när den ena är i behov av ett äldreboende. Det vore märkligt om mannen eller kvinnan skulle få äta på Åskarbygården medan den andra fick gå till en restaurang, säger Thomsson.

Wårdsäter säger att pensionärs- och handikapporganisationerna varit mycket nöjda under remissrundan för riktlinjerna. De undersköterskor inom hemtjänsten som hon pratat med gillar också nyordningen.

– Nu kan de ta hänsyn till den enskilde och få legitimitet för saker som de kanske redan gör.

Mer läsning

Annons