Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna hjälpte – skolan betalar körkortet

Skolledningen vid Högbergsskolan ändrar sig.
Eleverna vid omvårdnadsprogrammet ska få körkortet betalt.
– Det känns bra. Jag hoppas att de håller vad de lovat den här gången, säger eleven Evelina Lund.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om eleverna som går första året vid omvårdnadsprogrammet på Högbergsskolan. De hade blivit lovade körkort, jobb och praktik när de sökte - men fick när de började veta att det inte längre gällde.

Eleverna lämnade i förra veckan över en protestlista till skolledningen och hotade med strejk om de inte fick det de lovats.

Något som var mödan värt - för nu ändrar sig skolledningen.

– Vi vet fortfarande inte vad som har lovats. Men det har uppenbarligen rått oklarheter, och då är vi inte sämre än att vi kan ändra oss, säger Peter Björebo, produktionschef med ansvar för skolorna i Tierps kommun.

Eleverna lovas därmed att de ska få sina körkort betalda. Peter Björebo är däremot noggrann med att påpeka att det här är sista året som det gäller.

När det gäller elevernas avbrutna praktik så ska den återupptas - när är dock oklart. Löftena om sommarjobb och arbete i kommunen efter gymnasiet är dock svårare för Peter Björebo att ge besked om.

– Vi ska titta närmare på hur vi löser det. Vi vill gärna ge de här eleverna sommarjobb för de behövs som vårdpersonal i kommunen. Men i somras kom Arbetsmiljöverket med krav som vi inte var beredda på.

Eleverna protesterade också mot den kaosartade situationen på omvårdnadsprogrammet - där 60 elever fördelades på 1,5 lärartjänst.

– I första hand kanske det inte är förstärkning som behövs. Vi ska se om det går att lösa genom planering och genomförandet av utbildningen.

Mer läsning

Annons