Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda barnen kritiserar beslut

/

Rädda Barnen i Tierp kritiserar nu kommunens beslut att lägga ner tre gymnasieprogram på Högbergsskolan i Tierp.

– Har de verkligen haft barnkonventionen i åtanke när de tog beslutet om nedläggning?, undrar Ann-Cathrin Larsson som är ordförande i Rädda Barnens lokalförening.

Annons

Det var för knappt två veckor sedan som utskottet barn och ungdom tog beslutet att gymnasieprogrammen industri-, restaurang- och estetprogrammet med inriktning media inte kommer att starta upp till hösten. Anledningen var alltför få preliminära ansökningar till de tre programmen.

– Vi är oroliga för vad som ska hända om man lägger ned program. Många elever kommer från miljöer som saknar studievana och då kan en skola på hemmaplan vara avgörande för om de ska välja gymnasiestudier eller inte, säger Ann-Cathrin Larsson, ordförande i Rädda Barnens lokalförening i Tierp, där även Älvkarleby kommun ingår.

Enligt artikel 28 i FN:s barnkonvention ska utbildning vara tillgänglig för alla och Rädda Barnen menar att en nedmontering av gymnasieskolan i Tierp, och att eleverna i stället hänvisas till Gävle och Uppsala, begränsar tillgängligheten till utbildning för många elever.

– Vi vill nu veta om kommunen gjorde någon barnkonsekvensanalys. Är det någon gång man ska ta barns åsikter i beaktande är det väl när det gäller skolan?, säger Ann-Cathrin Larsson.

Mer läsning

Annons