Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorer utbildas i grupp

/
  • Utbildningschef Henrik Hedqvist säger att kommunens skolledare är skickliga men att ingenting är så bra att det inte kan bli bättre.

Nu har vidareutbildningen av skolledare i Tierps kommun dragit i gång.
Första steget är att lära känna varandra.
– Men det är viktigt att det inte ses som något flum som vi håller på med, säger utbildningschef Henrik Hedqvist.

Annons

– Senars ska det komma in hur man jobbar med ekonomi, schemaläggning och organisation, förklarar han.

Det övergripande målet är att få upp meritvärdet i grundskolan som i dag ligger under riksgenomsnittet. Med på utbildningen är 25-30 personer, bland annat rektorer, förskolechefer och intendenter. Hedqvist har ihop med skolledarna jobbat fram en treårig utbildningsplan.

– Den började vi med 19 februari. Det var en halvdagsutbildning utifrån ett koncept som kommer från Försvaret och heter utvecklande ledarskap. Det handlar om att vi ska lära känna varande i grupp så att vi ska få största möjliga nytta av utbildningen som följer, berättar han.

– Sedan har vi planerat ytterligare en föreläsning i vår med en extern föreläsare som ska prata om skillnaden mellan att vara chef förr och i dag och vilka krav som ställs på en chef i dag.

Den tredje träffen blir ett internat i sommar där ett företag ska lära ut konsten att förstå varandra. Hedqvist berättar vidare att några får i uppdrag till varje träff att läsa en bok och återberätta den för gruppen.

– Den här gången har uppdraget gått till förskolecheferna. Jag tror att de ska läsa en bok om pedagogiken i förskolan och hur man kan jobba med det genom hela skolsystemet på ett bra sätt . Det är ganska känt att man måste hitta barnen medan de är små för att hitta problemen. När det blir större blir också problemen större.

När märks det här i klassrummen?

– Jag hoppas att det ska smyga sig på. Att vi ska kunna jobba på ett effektivare sätt och cheferna ska känna sig trygga.

Mer läsning

Annons