Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön samverkan närmaste fyra åren

/
  • SITTER KVAR. Bengt-Olov Eriksson (S) fortsätter som kommunalråd i Tierps kommun. Den här gången planerar han att samarbeta med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna är valets vinnare i Tierps kommun.

Partiet stärker sin ställning i kommunfullmäktige.

Nu väntar samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Annons

– I valet till riksdagen tappar vi en del i Tierps kommun. Men i valet till kommunfullmäktige går vi framåt trots motvinden.

Det säger en nöjd men sliten Bengt-Olov Eriksson dagen efter valet. För honom väntar fyra nya år som kommunalråd.

Flera företrädare för partierna som Arbetarbladet pratar med under måndagen tror att det höga valdeltagandet (81 procent) gynnat Socialdemokraterna. Det ökade stödet ger Socialdemokraterna råg i ryggen. Partiet har redan inlett samtal med Miljöpartiet.

Under senaste mandatperioden har Socialdemokraterna styrt Tierps kommun med stöd av Vänsterpartiet - dock utan att ha majoritet i kommunfullmäktige. Ett samarbete som kommuninvånarna verkar ha förtroende för då båda partierna stärkt sina positioner.

Trots det sträcker kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson ut en hand till Miljöpartiet. Skälet är att S vill ha en stabil majoritet i kommunfullmäktige för att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande.

– Det är ett annat läge nu eftersom att SD tar ytterligare ett mandat, säger han.

Miljöpartiet ser ut att öka med ett mandat. Men de sista poströsterna kan göra att S eller V kniper det. Som exempel har MP för närvarande bara fjorton röster fler än Vänsterpartiet.

Miljöpartiets andranamn i valet till kommunfullmäktige, Jenny Lundström, är glad över Socialdemokraternas invit.

– Vi tycker att det låter bra. Sen är det viktigt att vi får genomslag för gröna frågor, säger hon.

Samarbetat mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har inte varit smärtfritt. Enligt Bengt-Olov Eriksson kan det bero på partiets ovana att samarbeta.

– Nu får vi rannsaka oss själva och se om det är något vi måste förändra, säger han.

Vänsterpartiets gruppledare i kommunfullmäktige, Urban Blomster, vill inte diskutera något samarbete innan partiet haft medlemsmöte.

Mer läsning

Annons