Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill Rotary dubblaTierps invånarantal

Långt framskridna planer på nya lägenheter vid Fredners torg.
En vision om ett nytt bostadsområde med hus längs Tämnarån.
Det är några av idéerna för hur antalet invånare i Tierps köping ska dubblas.

Annons

På onsdagskvällen ordnade Rotary en träff med runt femtio lokala företagare där de presenterade sina mer eller mindre konkreta planer för hur ”Vision 10 000” ska uppfyllas i Tierp.

För projektet har Rotary anlitat konsulten Keivan Ashhami från Stockholm. Satsningen är långsiktig och de inledande planerna består av fyra delar.

l Ett byggföretag vill bygga ett bostadshus i fem eller sju våningar på parkeringen intill Fredners torg. Det blir bostadsrätter med butikslokaler i botten. Entreprenören kommer snart att gå ut med intresseförfrågningar.

l Kanalstaden är en satsning på i första hand ett hundratal hustomter längs Tämnarån utanför Tierp. Tanken är att en samfällighet ska bildas som tillsammans äger lägenheter i Stockholm där man har rätt att vistas 30 nätter om året. Kanalstaden är än så länge en vision och kontakter med kommunen ska snart inledas.

l En synligare infart till Tierp. Rotary vill få fart på bygget av restaurang och bensinmack vid E 4-avfarten. De vill även se ett riktmärke, i form av ett konstverk samt en outlethandel vid avfarten.

l I samarbete med företagare i Tierp ska 5–10 företag med möjlighet att växa väljas ut i Tierp. De ska sedan få gratis coachning och vägledning.

Rotary ser närheten till Gävle, Uppsala och Stockholm som en möjlighet att locka ännu fler pendlare. Den senaste tidens besked om färre tågstopp på orten mörkar himlen något.

– Det är helt avgörande för oss med fungerande kommunikationer, säger Rolf Falkenberg i Rotary.

Billigare boende

Leif Bäckström, Rotary, menar att det finns stora fördelar att lämna en större stad för Tierp.

– Man får så mycket mer pengar över om man bor i Tierp, säger han.

Trots att den ambitiösa planen än så länge till störst del bara är visioner tror Rotary att det är fullt genomförbart. En satsning som kanalstaden kan gå snabbare än man kan tro, menar de. Inte minst tack vare de billigare priserna på boende.

– Det vi konkurrerar med är en etta i Stockholm eller en liten villa i Gävle, säger Rolf Falkenberg.

Mer läsning

Annons